„PKN Orlen“ siekia iš „Yukos“ atgauti 250 mln. dolerių dėl „Mažeikių naftos“ pardavimo

Lenkijos naftos koncernas "PKN Orlen" šią savaitę Tarptautinių prekybos rūmų (ICC) arbitražo teismui pateikė ieškinį Nyderlandų bendrovei "Yukos International UK B.V." neva už pažeistas Lietuvos naftos komplekso "Mažeikių nafta" (dabar "Orlen Lietuva") akcijų pardavimo sąlygas.

Prašymą arbitražui ginče su "Yukos International" "PKN Orlen" pateikė dar pernai liepos mėnesį. Gegužės 3 dienos ieškinyje galutinai suformuluotos pretenzijos ir reikalavimai atsakovui, pareiškė "PKN Orlen".

2006 metais "PKN Orlen" įsigijo iš "Yukos International" 53,7 proc. "Mažeikių naftos" akcijų už 1,492 mlrd. JAV dolerių. Iki šiol Lenkijos koncernas perėmė ir valdo jau 100 proc. Lietuvos naftos komplekso akcijų.

"PKN Orlen" siekia prisiteisti iš "Yukos International" 250 mln. JAV dolerių kompensaciją už tai, kad tikroji teisinė ir finansinė padėtis "Mažeikių naftoje" neatitiko padėties, kurią pardavėjas tikino esant įmonėje sudarant akcijų pardavimo sandorį.

Šios lėšos, užbaigus sandorį, buvo laikomos specialiojoje sąskaitoje kaip galima "Yukos International" pretenzija. Tačiau nustačius pažeidimus, "Yukos International" atsisakė išmokėti "PKN Orlen" kompensaciją ir privertė Lenkijos koncerną kreiptis į teismus.

"PKN Orlen" neatmeta galimybės, kad reikalavimų suma gali būti padidinta, taip pat "Yukos International" gali būti pareikšta naujų ieškinių.

Teisminis nagrinėjimas vyks Londone pagal ICC reglamentą.


Šiame straipsnyje: pkn orlenYukosMažeikių nafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių