Pjedestalo nuoma pagarsėjusi bendrovė iš „Leo LT“ siekia prisiteisti 765 tūkst. litų

Gali būti, kad likviduojama bendrovė "Leo LT" dar parems šalies verslininkus. Tuos pačius, kuriems sumokėjo 420 tūkst. litų už skandalingą "Elektros" skulptūros pjedestalo nuomą.

Reikalauja pinigų už nuomą

Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamas ginčas tarp likviduojamo nacionalinio investuotojo "Leo LT" ir bendrovės "Elektros kapitalas". Būtent iš šios bendrovės "Leo LT" nuomojosi pjedestalą, ant kurio stovi Elektros skulptūra, mokėdama po daugiau kaip 8 tūkst. litų per mėnesį. Už pjedestalo nuomą jau susirinkusi apie 420 tūkst. litų, įmonė iš "Leo LT" reikalauja dar susimokėti už nutrauktą patalpų nuomos sutartį.

Ieškinio suma – daugiau kaip 765 tūkst. litų. "Elektros kapitalas" mano, kad "Leo LT" neteisėtai nutraukė patalpų, esančių tame pačiame pastate, ant kurio puikuojasi Elektros skulptūra, nuomos sutartį. Tokia suma statybų kompanijos "Vėtrūna" valdoma bendrovė įvertino dėl esą neteisėtų "Leo LT" veiksmų patirtą žalą. Anot "Elektros kapitalo", "Leo" patalpų nuomos sutartį nutraukė vienašališkai, o energetikos "liūto" pasiūlyta kompensacija tesudarė dešimtadalį sumos, numatytos sutartyje.

Į ieškinį – ieškiniu

"Lietuvos energija", kurios tuometinis vadovas Rymantas Juozaitis palaimino pjedestalo nuomą už 8 tūkst. litų per mėnesį, žadėjo paduoti "Elektros kapitalą" į teismą ir susigrąžinti už gabalėlį stogo po Elektros kojomis sumokėtus pinigus. Tačiau toks ieškinys vis dar nepaduotas.

"Lietuvos energijos" Komunikacijos skyriaus vadovas Sigitas Baltuška dienraščiui teigė, esą bendrovė dar neapsisprendė, ar paduos "Elektros kapitalą" į teismą. Esą sprendimą priims "Lietuvos energijos" generalinis direktorius Aloyzas Koryzna.

"Bendrovės valdyba yra pavedusi generaliniam direktoriui savo nuožiūra priimti sprendimus dėl teisinių veiksmų skulptūros "Elektra" pjedestalo nuomos sutarties sudarymo neigiamoms pasekmėms likviduoti", – sakė S.Baltuška.

Jei "Lietuvos energija" pateiks ieškinį, jo suma veikiausiai bus didesnė nei už pjedestalo nuomą jau sumokėti 420 tūkst. litų. "Preliminariu bendrovės vertinimu, ieškinio suma gali siekti 535 tūkst. Lt. Galutinį sprendimą dėl bendrovės interesų gynimo bendrovė priims įvertinusi visas reikšmingas aplinkybes", – teigė pašnekovas.

Korupcijos neįžvelgė

Nors skandalingą pjedestalo nuomos sutartį pasirašė R.Juozaitis, netrukus tapęs ir "Leo LT" valdybos pirmininku, jo atsakomybės klausimo nekelia nei "Lietuvos energija", nei Energetikos ministerija.

R.Juozaitis "Leo LT" neišdirbo nė pusmečio ir atsistatydino. Jam išmokėta 6 mėnesių darbo užmokesčio dydžio išeitinė kompensacija. Spėliota, kad ji gali siekti iki 300 tūkst. litų.

Pjedestalo nuomą premjeras Andrius Kubilius yra pavadinęs "pusiau legaliu pinigų plovimu". Tačiau su tuo nesutinka šią istoriją narsčiusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). STT nutarė netirti šio sandorio, mat "duomenų apie valstybės tarnautojų korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas negauta ir nenustatyta".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių