Pirmojo pusmečio bankų nuostolis sumažėjo 35 proc.

Lietuvoje veikiantys bankai pirmąjį pusmetį patyrė 408,1 mln. litų bendrų veiklos nuostolių - 35 proc. mažiau nei pernai tuo pat laiku, pranešė Lietuvos bankas.

Praėjusių metų pirmąjį pusmetį jie patyrė 628,2 mln. litų bendrų nuostolių.

Pelningai šių metų pirmąjį pusmetį dirbo 3 bankai ir 4 užsienio bankų skyriai.

Pasak Lietuvos banko, nors šalies bankai šiemet ir toliau dirba nuostolingai, jau pastebimos teigiamos tendencijos: sumažėjo veiklos nuostolis, turto vertės sumažėjimo išlaidos, trečią ketvirtį iš eilės augo grynųjų palūkanų pajamos, be to, po daugiau kaip metus trukusios pertraukos ūgtelėjo ir realioji palūkanų marža.

Turto vertės sumažėjimo išlaidos šiemet siekė 850,3 mln. litų - 38,1 proc. mažiau negu praėjusių metų pirmąjį pusmetį (1,4 mlrd. litų).

Lietuvos banko duomenimis, praėjusį pusmetį, palyginti su 2009 metų pirmuoju pusmečiu, bankai uždirbo 48,8 mln. litų daugiau iš operacijų užsienio valiuta, 39,9 mln. litų daugiau - iš iš antrinių įmonių.

Pasak Lietuvos banko, nors praėjusiais metais bankais skyrė didelį dėmesį operacinių išlaidų augimui, šiemet pirmąjį pusmetį jos sumažėjo nežymiai - 6 mln. litų, arba 1,1 proc. o antrąjį ketvirtį, palytinti su pirmuoju ketvirčiu, jos kiek augo.

Grynosios palūkanų pajamos augo trečią ketvirtį iš eilės, bet per pusmetį, palyginti su pernai tuo pat laiku, jos vis dar išliko mažesnės 236 mln. litų, arba 31,7 procento.

Bankų turto grąžos ir nuosavybės grąžos rodikliai ir šiais metais išlieka neigiami, rašoma apžvalgoje.

Kaip ir praėjusiais metais, šiais metais toliau mažėjo bankų darbuotojų - be užsienio bankų filialų, jų sumažėjo daugiau kaip 360, arba 4,2 procento.


Šiame straipsnyje: bankai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių