Pirkėjus vilios lietuviška kiauliena (papildyta)

Vienas didžiausių mažmeninės prekybos tinklų „Maxima“ skelbia nuo šio savaitgalio prekiausiantis tik lietuviška kiauliena. Tiesa, jeigu vietos augintojai užtikrins pasiūlą. Pastariesiems prekybininkų planai – naujiena.

Kiaulės lieka Lietuvoje

„Maximos" atstovų teigimu, toks sprendimas priimtas įvertinus, kad Lietuvos pirkėjams pageidauja vartoti daugiau lietuviškos mėsos ir rinkoje auga lietuviškos kiaulienos pasiūla. Kiaulieną iš Lietuvos ūkių prekybos tinklui „Maxima“ tieks didžiausios Lietuvos mėsos perdirbimo įmonės.

„Lietuviška kiauliena laikoma kokybiškesne, natūralesne, pagaliau – šviežesne, nes į parduotuvių lentynas patenka tiesiai iš Lietuvos ūkių. Mūsų pirkėjai vis dažniau pageidauja pirkti ir vartoti lietuvišką mėsą. Tad atsižvelgus į pirkėjų pageidavimus ir pastaruoju metu išaugus lietuviškos kiaulienos pasiūlai, nusprendėme mūsų parduotuvėse prekiauti tik lietuviška šviežia kiauliena“, – sakė bendrovės „Maxima LT“ Maisto prekių pirkimo departamento direktorius Skirmantas Nevidomskis.

Pasak jo, iki šiol lietuviškos kiaulienos pasiūla buvo itin maža, didžioji dalis Lietuvoje užaugintų kiaulių būdavo eksportuojama į Rusiją. Tačiau Rusijai gerokai padidinus muitus šviežiai kiaulienai, jos kur kas daugiau pradėta siūlyti ir Lietuvos rinkai.

Augintojams – naujiena

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas iš žurnalistų išgirdo apie „Maximos“ planus prekiauti tik lietuviška kiauliena.

„Pirmą kartą apie tai girdžiu. Žinau, kad prekybos tinklas „Norfa“ perka lietuviškas kiaules, išsinuomotoje skerdykloje jas skerdžia ir taip užtikrina mėsos kokybę. Tačiau apie „Maximos“ planus asociacija gali ir nežinoti – mes nekontroliuojame konkrečių įmonių. Be to, tarp augintojų ir prekybininkų stovi perdirbėjai. Matyt, su jais prekybininkai ir sudarė sutartis“, – svarstė A.Baravykas.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Gintautas Kniukšta patvirtino, kad iki šiol nemažai perdirbimo įmonių turėjo sutartis su didžiausiais šalies prekybos tinklais, taip pat ir „Maxima“, tačiau apie prekybininkų planus jam taip pat neteko girdėti.

Kilmės šalis keičiasi

Lietuvoje per metus suvalgoma apie 1,5-2 mln. kiaulių, o užauginama apie 1 mln., iš kurių didžioji dalis būdavo išvežama į Rusiją.

Belieka tikėtis, kad prekybininkų planai prekiauti lietuviška kiauliena nevirs tik gerais norais. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atkreipia dėmesį, kad užsienyje užaugintą gyvulį paskerdus Lietuvoje gaunamo produkto – šviežios mėsos (skerdena ir subproduktai) – kilmė yra Lietuva, t. y. tos šalies kurioje jis paskerstas. Nurodyti, kad šviežios kiaulienos mėsos kilmės, kur gyvulys buvo užaugintas, nereikalaujama, bet ženklinime būtina nurodyti skerdyklos ar mėsos išpjaustymo įmonės pavadinimą, adresą, veterinarinio patvirtinimo numerį.

Kainos krenta

Patys prekybininkai skelbia, kad išskirtinai tik lietuviška kiauliena visose „Maxima“ parduotuvėse Lietuvoje bus prekiaujama tol, kol šalies kiaulių augintojai pajėgs užtikrinti pakankamą šios mėsos pasiūlą. Per mėnesį „Maxima“ parduotuvėse nuperkama ir suvartojama apie 600 tonų kiaulienos. Tai labiausiai perkama mėsos rūšis.

„Maximose“ bus prekiaujama sveriama ir jau sufasuota lietuviška kiauliena. „Nuo šiol mūsų pirkėjai turės galimybę dažniau vartoti lietuvišką mėsą. O pirkdami ją prekybos centre galės būti tikri ne tik dėl aukštos, sertifikatais patvirtintos mėsos kokybės, šviežumo, bet ir kilmės. Tai neabejotinas pranašumas“, – sakė S.Nevidomskis.

Pirkėjus paskatinti vartoti daugiau lietuviškos mėsos turėtų ne tik aukšta lietuviškos kiaulienos kokybė, bet ir konkurencingos kainos. Palyginti su 2009 metų sausio mėnesiu, šiuo metu kiauliena „Maxima“ parduotuvėse jau yra atpigusi daugiau nei ketvirtadaliu.

Pirkėjų labiausiai perkama kiaulienos sprandinė be kaulo, palyginti su 2009 metų sausio mėnesiu, atpigo 23 proc. ir dabar kainuoja 15,39 lito, kiaulienos kumpis be kaulo per tą patį laikotarpį atpigo 15 proc. Šių metų sausį kiaulienos kumpio be kaulo kaina siekia tik kiek daugiau nei 12 litų už kilogramą. Pasak prekybos tinklo „Maxima“ atstovų, jei lietuviškos kiaulienos pasiūla ir ateityje išliks pakankama, bus siekiama, kad lietuviškos kiaulienos konkurencingomis kainomis galėtų įsigyti visi pirkėjai.


Šiame straipsnyje: Maximalietuviška kiauliena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių