Pinigai naujam verslui: močiutės palikimas arba loterija

Iš kur gauti pinigų? "Antigravity ventures" rizikos kapitalo projektų direktorius Mindaugas Rutkauskas juokauja, kad klasikinis ir geriausiai žinomas pinigų gavimo šaltinis - močiutė, pardavusi butą.

"Kai močiutė neduoda pinigų, verslui išvystyti reikia 200 tūkst., o bankui su jumis kalbėti anksti, nes jis nefinansuoja idėjų nuo balto popieriaus lapo, kiti jumis nepasitiki, tuomet visada yra "Teleloto". Tris kartus žaidžiau, bet man niekad nepasisekė" ,- interneto tendencijų konferencijoje "Login 2011" juokavo M.Rutkauskas.

Kalbėdamas apie verslo kūrimo pradžią M.Rutkauskas sakė, kad šiuo metu Lietuvoje labai gera situacija gauti pinigų iš verslo akceleratorių, kur esą nemažai galimybių gauti ankstyvos stadijos verslo finansavimą - 20 ar 100 tūkst. litų.

"Kai ta galimybė išbandyta, galima kreiptis į verslo inkubatorius, ilgesnį laiką veikiančias padedančias organizacijas ar rizikos kapitalo bendroves", - pasiūlymų teikė M.Rutkauskas.

Būti samdančiam ar samdomam?

Pasak M.Rutkausko, žmogus, turintis verslo idėją, visų pirma turi atsakyti į kelis klausimus: ar nori būti tuo, kuris stumia verslo idėją į priekį, ar būti  siauresnės srities specialistu. M.Rutkauskas neabejoja, kad šį klausimą užduotų nemažai savininkų, kurie pradėjo savo verslą ir suprato, kad ne valdyti geriau, bet būti mažesne dalimi. "Vienas mano kolega išreiškė mintį, kad geriau, kai esi maža blusa ant didelio dramblio. Judi tuo pačiu greičiu, bet tau medžių laužyti nereikia", - vaizdingai pasakė M.Rutkauskas.

Abu variantai, pasak jo, turi tiek savų pliusų, tiek minusų. Esą būdamas verslo savininku nors ir turi neribotas galimybes, kartu užsikrauni milžinišką atsakomybę, esi atsakingas už daugelį krypčių. "Gali tekti ir biurą valyti pačiam, nes iš pradžių tam gali neužtekti pinigų. Nežinia, kaip suorganizuoti darbą , kai jo atsiranda vis daugiau", - minusus būnant verslo vadovu vardijo M. Rutkauskas.

Pasak jo, kartais koks nors vienos srities specialistas prašo pagalbos išvystyti verslą, tačiau kartu pareiškia norą būti įmonės direktoriumi. "Neverta su juo prasidėti: programuotojas geras, bet direktorius - nelabai", - nedaugžodžiavo M.Rutkauskas.

Jis įsitikinęs, kad būti savos srities specialistu yra tas pats, kaip būti vidutinio verslo savininku, tačiau kartu galioja ir apribojimai, kai ko nors daugiau pasieki, nemažai sprendimų esą specialistas pats negali prisiimti.

"Patarčiau siekti to, ko jūs labiausiai norite, bet daryti tai, ką geriausiai sugebate. Anksčiau ar vėliau kaip tie bėgiai sueis į vieną ir pasieksite tai, ko norite ir darysite tai, ką geriausiai sugebate", - apibendrino M. Rutkauskas.

Jeigu priimate sprendimą turėti nuosavą verslą

Nusprendęs turėti nuosavą verslą, pasak M.Rutkausko, turi su savimi turėti verslo idėjos pagrindą ir produkto ar paslaugos aprašymą, pati idėja turi būti išskirtinė. Verslo planas, kaip planuojate judėti, esą turi būti padarytas bent metams į priekį. Jį  reikėtų vysti tris mėnesius, o iš pradžių paklausti draugų, ar jiems tai patinka.

Nemažiau svarbu įvertinti rinką ir konkurencinę aplinką, mat, kaip teigė M.Rutkauskas,  neretai, kai nesusipažįstama su  konkurentais, verslo idėja yra numarinama iš pat pradžių.

M.Rutkauskas neabejojo, kad susirinkti komandą taip pat labai svarbu, reikia pasiskirstyti, kas už ką bus atsakingas.

Pasak jo, net devyni iš dešimties atėjusių su idėja yra nuviliami, nes esą jų idėja nėra ta, su kuria galima pritraukti pinigų. Jis siūlė koncentruotis į aukštesnę pridėtinę vertę kuriančias paslaugas: biotechnologijas, švariąsias technologijas ir informacines technologijas ar telekomunikacijas.

M.Rutkauskas įsitikinęs, kad nelabai kas žiūri į tas idėjas, kurios turi mažą rinką. Jis patarė neatsisakyti idėjos, jeigu ji tgali būti įgyvendinta Lietuvoje, tačiau reikia ir smarkiai plėsti ribas. "Lietuva, Baltijos šalys yra nedidelė rinka. Europos Sąjungos rinka didesnė, bet fragmentuota, jeigu jums nebaisu - gerai. JAV rinka yra mažai fragmentuota ir labai didelė. Ten turėsite didesnį potencialą, didesnes pajamas", - sakė M.Rutkauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rj

rj portretas
musu seimos viena pazistama turi nedideli bara jau daug metu ...tai zinot ji noretu visa tai mesti ir sako sutiktu net valytoja dirbti ,,o kodel??????? o todel kad priveista begale visokiu tikrintoju ,ir visiems turi duoti kysius kitaip kaip mat uzdaris ,o prsikabinti tai net ir prie stulpo gali kaip tame anekdote apie policininkus ,,,,,,, tai nera ir ko stebetis kad zmones is lietuvos bega

nesuprantantis

nesuprantantis portretas
Reikia pasimokyti is Boso. Is ubagu kiles tapo milijonierium tipo lobi atrades ar kaip jis ten pasakojosi. Gal galetu tiksliau jis papasakoti kur taip jis tokia pradzia atrado butu baisiai ydomu, nes kiek zinau lobi turi priduoti valstybei ir gauni dali to lobio dalies, kitaip konfiskuoti gali ir bauda paskirti. Labai idomi ta pasaka butu isgirsti. O gal vargses mociutes palikit ramybeje, nes ne vienas butus prarado ankstesniais laikais ir butu dabar verte nebera didele.

verslininkas

verslininkas portretas
dabar tokiu praneseju apie ora priviso begales labai man butu idomu is kur realiai gauti investicijoms o atsakymas labai paprastas eik i banka uzstatyk viska ka turi nuo vertes apie 60% o jei neturi uzstato tai uz 700 i menesi kupra lenk ponui arba i uzsieni.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių