Pigiai pasiskolinti kitąmet neleis auganti obligacijų pasiūla

Lietuva, tikėtina, 2010-aisiais platins vieną ar kelias visai naujas obligacijų emisijas, tačiau neatmestina ir galimybė, kad bus siekiama išplėsti jau išleistas obligacijų emisijas iki etaloninių dydžių.

Analitikai spėlioja, kad metinės palūkanos svyruos nuo 6,3 proc. iki 9 proc., o pasiskolinti itin pigiai, net ir finansų rinkose nuo šių metų kovo padvelkus atsigavimo nuotaikoms, esą nepavyks dėl augančios obligacijų pasiūlos - tiek iš Lietuvos, tiek iš kitų šalių pusės, penktadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

SEB banko Kapitalo rinkos skyriaus vadovo Vytauto Ašakos teigimu, 2014 m. Lietuvos išperkamų euroobligacijų pajamingumas šiuo metu nusistovėjęs maždaug 6,2-6,3 proc. lygiu, tad realu, kad pasiskolinti pavyktų su 6,3-6,8 proc. palūkanomis. Panašios palūkanos esą būtų ir skolinantis JAV doleriais.

Anot jo, kitąmet tikriausiai bus skolinamasi ilgam laikui, tad pasiskolinti už maždaug 5-6 proc. siekiančias palūkanas (tokios jos dabar nustovėjusios už 2012-aisiais perkamas obligacijas) nepavyks. Juolab kad to esą neleistų ir išaugusi obligacijų pasiūla.

Karolis Indrulėnas, su obligacijomis dirbantis "Danske" banko finansų makleris, sako, kad naujųjų obligacijų palūkanos priklausys nuo termino: "Labiausiai tikėtina, kad jų trukmė bus 5 metai. Tuomet palūkanos už eurais leidžiamas obligacijas, siekiant pritraukti pakankamai investuotojų ir atsverti didėjančią pasiūlą, galėtų siekti 7-9 proc., beveik analogiškos būtų palūkanos ir obligacijas leidžiant JAV doleriais", - sako jis.

Analitikų nuomonė, kokia valiuta Lietuva kitąmet skolinsis, nesutampa.

V.Ašaka sako, kad realiausia yra obligacijų platinimo JAV doleriais tikimybė - esą paskutinės doleriais platintos obligacijos yra gerokai pabrangusios, jos paklausios antrinėje rinkoje.

K. Indrulėno teigimu, Lietuvos obligacijų paklausa rinkoje yra pakankamai didelė, kad būtų galima leisti vertybinius popierius eurais.

Finansų ministerija anksčiau yra skelbusi, kad kitąmet Lietuva skolinsis apie 13 mlrd. litų. Ši suma beveik prilygsta kitų metų valstybės biudžetui be Europos Sąjungos paramos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių