Pigesni, greičiau pastatomi, o gal nepatikimi namai?

Ar įmanoma namą pastatyti per kelias dienas? Skydinių namų statytojai tvirtina, kad įmanoma. Sienos pagaminamos cechuose ir atvežtos į statybvietę tiesiog surenkamos. Šis procesas užtrunka 2-5 dienas. Daugelis skeptikų tvirtina, kad skydiniai namai - kaip popierius: dega greitai, netgi sipresnis vėjas gali juos nupūsti, o atsirėmęs į vidinę sieną, gali ją išversti. Verslininkai paneigia šiuos mitus ir tvirtina, kad netgi ekonominiu sunkmečiu skydiniai bei karkasiniai namai populiarūs ir perkami.

Individuali statyba

Domeikavoje įsikūrusi bendrovė „Agnapolio dvaras", nuo 1997 metų gaminanti klijuotos medienos langus, duris, pernai tapo Austrijos bendrovės „Elk" oficialiu atstovu. Austrai laikomi vienais iš skydinių namų gamybos lyderių Europoje. Pernai „Agnapolio dvaras" Lietuvoje surinko 10 būstų. Šiemet pakaunėje įsikūrusi bendrovė ketino pastayti dvigubai daugiau, tačiau keičiantis padėčiai NT rinkoje, optimistines prognozes teko sumažinti.

Iš austrų kauniečiai atsiveža pagal konkretaus projekto matmenis pagamintas sienas su lauko apdaila. Pagamintos sienos iš Austrijos vežamos specialiais vilkikais.

Klijuotos medienos perdangas ir stogo konstrukcijas „Agnapolio dvaras" gamina Domeikavoje įrengtuose cechuose. Namas surenkamas per tris dienas, dar apie mėnesio prireikia apdailai įrengti. Jeigu pirkėjas pasirenka skydinį namą su daline apdaila ir komunikacijų įvadais, tai kvadratinio metro kaina siekia apie 2 tūkst. litų, su visa vidaus apdaila - apie 4 tūkst. litų.

Pasak bendrovės vadovo Vaido Čepo, apie skydinius namus vis dar sklando įvairiausi gandai: esą tokie namai vėjo perpučiami, nesolidūs ir nepatikimi. „Lietuvių toks mąstymas, jeigu namą pastatai per kelias dienas, vadinasi, būstas nepatikimas. Nuo seno įprasta manyti, kad namą turi statyti dvejus-trejus metus, paskui dar metus vargti su apdailininkais, santechnikais ir elektrikais, kol šie išvedžios visas komunikacijas", - neslėpdamas ironijos portalui pasakojo V.Čepas. Pasak jo, rusai kur kas drąsesni ir nelinkę metų metus laukti išsvajoto būsto. Šiuo metu kartu su partneriais austrais „Agnapolio dvaras" prie Sankt Peterburgo stato 40 skydinių namų kvartalą.

Lietuvoje skydinių namų statytojai per paskutinius metus turėjo pakeisti visą strategiją ir pradėti galvoti kitaip: „Dabar populiari individuali statyba, o ne kvartalai. Skydinius namus renkasi didžiųjų miestų gyventojai. Visgi Kaune šie namai dėl nėra labai populiarūs", - teigia V.Čepas.

Skandinavijoje populiaresni

11 metų skydinius namus gaminanti Panevėžio bendrovė „Skydmedis" apie 60 procentų produkcijos išveža vien į Norvegiją. Lietuvoje pardavimai tesudaro vos kelis procentus. Visgi įmonės vadovas Giedrius Urbonas portalui patvirtino, kad mūsų šalyje skydiniai namai populiarėja, tik ne taip sparčiai, kaip norėtųsi.

„Nuo 1997-ųjų iki 2000-ųjų per metus pastatydavome po 1-2 namus. Praėjusiais metais - 8, šiemet - 10 namų. Daugiausia statėme Klaipėdoje, Druskininkuose, Panevėžyje, Vilniuje", - sakė G.Urbonas. Panevėžiečiai patys gamina ir surenka skydinius namus. Vieno kvadratinio metro kaina be vidaus apdailos ir komunikacijų siekia apie 1,2 tūkst. litų.

Pasak įmonės vadovo, Lietuvoje neigiamą nuomonę apie skydinius namus formuoja architektai, teigiantys, kad geriausi ir patikimiausi namai - iš blokelių. Be to, naujo būsto plėtrą stabdo bankų taikomos griežtesnės kreditavimo sąlygos.

Karkasiniai namai pigesni

Kaunietis Gintaras jau 5 metus stato karkasinius namus. Jie nuo skydinių skiriasi tuo, kad statomi vietoje, o ne surenkami cechuose.

„Paskutiniais metais pastebėjau didesnį susidomėjimą karkasiniais namais. Žmonės nori įsikurti greičiau, be to, nepamirškime, kad lyginant su mūriniu namu, karkasinis mažiausiai 5 kartus pigesnis. 120 kvadratinių metrų ploto namą galima pastatyti už 100 tūkst. litų. Mūrinio už tiek nepastatysi", - portalui sakė Gintaras.

Meistras kartu su pagalbininku karkasinį namą pastato ir stogą uždengia per 2 mėnesius. Jeigu pirkėjai pageidauja ir vidaus apdailos, Gintaras užtrunka ilgiau - per metus gali pastatyti ir įrengti 3 namus.

„Šiemet jau du namus pastačiau, bet vidus dar neįrengtas. Kai atslūgo statybų bumas, žmonės pradėjo ieškoti kokybės, todėl individualiai, rankomis statomi namai daug jaukesni", - tikina Gintaras.

Kauniečiams namus statantis meistras sako, kad namo plotas vidutiniškai svyruoja nuo 100 iki 150 kvadratinių metrų. Visiems skeptikams pašnekovas skuba pasakyti, kad tokių namų tikrai vėjas nenupūs, „o jeigu degs, tai sudegs ir mūrinis, ir karkasinis". 

Gintaras prisipažįsta, kad pats neseniai pakaunėje pasistatė karkasinį namą, kuriame ruošiasi gyventi su šeima: „Tai saugus ir šiltas namas. Jokio kito nenorėčiau", - sakė meistras.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių