Pieno gamintojų padėtis išlieka įtempta

Pieno gamintojai tikina nieko nepasiekę nemokamo pieno dalybų ir protesto akcijomis. Pieno supirkimo kainos ne tik nedidėja, priešingai - už žaliavinį pieną perdirbėjai moka mažiau.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro specialistų teigimu, nors pieno superkama daugiau, padėtis žaliavinio pieno gamybos sektoriuje pastaruoju metu labai įtempta. Supirkimo kainos mažėja, pieno gamybos kaštai auga, todėl gali sumažėti žaliavinio pieno gamyba.

Remiantis ilgalaikiais rinkos stebėjimų duomenimis, būtų galima prognozuoti žaliavinio pieno kainos didėjimą dėl sezoniškumo, tačiau šį rugsėjį pieno supirkėjai žada pieno kainų mažinimą vidutiniškai 5-10 procentų.

„Sunku pasakyti, ar sumažės gamybos apimtys. Mūsų ūkininkai dantis sukandę dirba toliau. Akcijomis ir protestais nieko nepasiekėme, perdirbėjai užsispyrę ir laikosi savo", - portalui teigė Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos generalinis direktorius Jonas Sviderskis.

Pasak jo, rugsėjo 24 dieną Rygoje planuojamas Lietuvos, Latvijos ir Estijos pieno gamintojų bei juos vienijančių asociacijų atstovų susitikimas. Jie ketina priimti bendrą kreipimąsi į  Europos Komisiją. Pasak J.Sviderskio, lietuviai daugiausiai ketina akcentuoti prekybos tinklų ir perdirbėjų monopolių politiką.

Rugpjūčio mėnesį žaliavinio pieno Lietuvoje buvo supirkta 1,3 procento daugiau nei liepą, tačiau, palyginti su 2007 metų rugpjūčiu, supirkto pieno kiekis sumažėjo 1,7 procento. Pirmąjį pusmetį žaliavinio pieno buvo supirkta 92,5 tūkst. tonos. Palyginti su 2007 m. pusmečiu, pieno buvo supirkta 2,4 procento daugiau. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių