Pieno gamintojai tarsis dėl protesto

Šiandien Žemės ūkio rūmuose Kaune rengiamas pieno gamintojų asociacijos susitikimas, kurio metu bus tariamasi dėl pieno gamintojų ir perdirbėjų protesto akcijos laiko bei formos. 

Šią savaitę susitikę su premjeru Gediminu Kirkilu ūkininkų atstovai ir 5 pieno perdirbimo įmonės dar kartą kalbėjosi apie padėtį pieno perdirbimo rinkoje, prekybininkų antkainius, žemas pieno supirkimo kainas.

„Prieš mėnesį ūkininkams už pieną perdirbėjai mokėjo 83 centus už kilogramą, po kelių savaičių kaina net nukrito iki 80 centų. Mūsų šnekos ir dejonės valdžiai - kaip nuo žąsies vanduo. Tuo tarpu vidutinė pieno supirkimo kaina kitose ES šalyse - 1,20 lito už kilogramą, - portalui kaunodiena.lt sakė Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos generalinis direktorius Jonas Sviderskis. - Nepriklausomo audito išvados turėtų atsakyti į klausimą, kodėl vokietis ar estas gauna litą, o mes - 80 centų."

Beje, smulkiesiems ūkininkams perdirbėjai už pieno kilogramą moka dar mažiau - vos 45 centus.

Žemės ūkio ministerija planuoja atlikti nepriklausomą auditą, kuris įvertintų, ar teisingai pajamos pasiskirsto tarp pieno gamintojų, perdirbėjų ir prekybininkų. Tai pieno gamintojams ir perdirbėjams pažadėjo Premjeras Gediminas Kirkilas.

Ūkio ministerija turėtų paruošti mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo projektą ir teikti jį svarstyti Seimui.  

Protestuodami prieš kainų politiką birželio pabaigoje pieno gamintojai Vilniuje surengė akciją, kurios metu nemokamai dalino pieną. Tačiau po šios akcijos žemdirbiai ir ūkininkai taip ir nesulaukė jokių permainų.

Kiek anksčiau pieno gamintojai minėjo, kad rugpjūčio 5 dieną planuoja surengti protesto akciją.

Šiandien posėdžiaus ir Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava" prezidiumas. Vienas iš numatomos darbotvarkės klausimų - protesto akcija. Tikėtina, kad vežėjai protestuotų tą pačią dieną kartu su ūkininkais ir pieno perdirbėjais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių