Pienininkų eksportas į Rusiją pernai sumažėjo apie 100 mln. litų

Dėl Rusijos pieno produktų importo apribojimų, sugriežtinus kokybės reikalavimus, lietuviškų produktų eksportas pernai į Rusiją sumažėjo apie 100 mln. litų.

Pieno taryboje konstatuota, kad 2009 metais, palyginti su 2008 metais, tiek Lietuvos, tiek užsienio rinkose sumažėjo pieno gamyba, supirkimas ir pardavimai. Tačiau jau 2009 metų ketvirtąjį ketvirtį Lietuvos pieno produktų eksportas atsigavo, pranešė Žemės ūkio ministerija.

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto duomenimis, nors pieno perdirbimo įmonės kainas vidaus rinkoje sumažino 15-20 proc., tačiau visos jos pernai dirbo pelningai.

Nuo sausio 1 dienos įsigaliojus naujosioms pieno supirkimo taisyklėms, antibiotikais užteršto pieno nustatoma mažiau, tačiau ši problema vis dar išlieka pasienio zonose su Baltarusija, Kaliningrado sritimi, iš kur ūkininkai įsigyja pigių vaistų ir savarankiškai gydo gyvulius.

Taip pat pastebima, kad perdirbimo įmonių superkamo pieno bendrose talpose sumažėjo somatinių ląstelių skaičius, tačiau plačiau apibendrinti kol kas dar anksti dėl per trumpo tiriamojo laikotarpio.

Žemės ūkio rūmai tarybos posėdyje informavo, kad pieno gamintojai ir perdirbimo įmonės jau paskyrė atstovus į už pieno kokybės gerinimą atsakingo Pieno fondo valdybą. Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius ragino kuo greičiau registruoti fondą ir atidaryti sąskaitą.

Pernai į Europos Sąjungos šalis buvo eksportuota 55 proc. pieno produkcijos, o į Rusiją - 26 proc.


Šiame straipsnyje: pienas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių