Pienas, daržovės ir kiti produktai dar brangs

Lietuvoje smarkiai brangstant maisto produktams, prognozuojama, kad pieno, daržovių ir kitų produktų kainos kils ir toliau.

Pasak Pieno gamintojų asociacijos pirmininko pavaduotojo Jono Viliūno, tendencijos rodo, kad pieno kaina dar kils, rašo "Verslo žinios".

"Kiek gali kilti kainos, paprastai lemia ne gamintojai ir perdirbėjai, o savo maržos dydžius nusistatančios "maksimos", - sakė J.Vilionis.

Per spalį vėl 2-3 proc. ūgtelėjo beveik visų pieno produktų kainos, o nuo metų pradžios grietinė pabrango daugiau kaip 14 proc., kefyras - beveik 13 proc., varškė -15 proc., fermentinis sūris - apie 10 procentų.

Dažniausiai įsigyjami produktai nuo šių metų pradžios pabrango 5,5 proc.: maltos vakuumuotos kavos kaina šoktelėjo penktadaliu, pasterizuoto pieno - maždaug septintadaliu, o bulvių - vos ne pusantro karto.

Iš dažniausiai perkamų maisto prekių ypač kilo vaisių ir daržovių kainos - pomidorai brango beveik 29 proc., obuoliai - beveik 26 proc., bulvės - daugiau kaip 40 procentų.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovė Zofija Cironkienė svarsto, kad vertinant gyventojų finansines galimybes galima būtų sakyti, jog kainos pasiekė viršutines ribas. Tačiau rusams aktyviai superkant bulves, morkas, kopūstus, svogūnus ir kitas šalyje užaugintas daržoves prognozuoti, kad šių daržovių kainos nedidės, būtų neatsargu.

"Dėl prastos kokybės lenkams sunku gauti fitosanitarijos leidimus įvežti bulves į Rusiją. Olandai, belgai, prancūzai dėl karantininių kenkėjų taip pat yra užsitraukę rusų nemalonę. O pasitikėjimas lietuviška produkcija yra išaugęs", - aiškina asociacijos direktorė.

Anot jos, mūsų augintojai savo iniciatyva pastaruoju metu atliko pakartotinus produkcijos tyrimus, jais nustatyta, kad nitratų ir pesticidų likučiai daržovėse yra keletą kartų mažesni, nei nustato galiojančios Rusijos normos.

Gerokai mažiau nei pienas - 2,5 proc. šiemet brango ir lietuviškas alus. O dėl neramumų Dramblio Kaulo Krante ir spekuliantams Londono, Niujorko biržose šokdinant kakavos pupelių kainas, Lietuvoje nuo metų pradžios šokolado kaina išaugo beveik 12 procentų.


Šiame straipsnyje: maistaskainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių