Pernai Vilniuje parduota beveik 4 tūkst. butų

Praėjusias metais sostinėje parduota virš 1 tūkst. 230 naujos statybos ir 2 tūkst. 640 senos statybos butų.

Palyginti su 2008 metais, pardavimai sumenko atitinkamai 59 ir 27 procentais. Tai rodo preliminarūs Registrų centro duomenys.

2009 m. daugiau nei 50 proc. pardavimų sudarė ekonominės klasės butai, kurių kaina šiuo metu svyruoja nuo 2 tūks. 500 litų iki 4 tūkst. litų už kvadratinį metrą. Per metus kainos šiame rinkos sektoriuje sumažėjo apie 22 proc., tačiau paskutinį ketvirtį buvo pastebimas 1 proc. vidutinės kainos augimas.

Apie 30 proc. parduotų butų yra vidutinės klasės, kurių kainos - nuo 4 tūkst. 100 litų iki 5 tūkst. 900 litų už kvadratinį metrą ir yra sumažėjusios apie 20 procentų. Likusi dalis, apie 20 proc. parduotų naujų butų, tenka prabangiems būstams, kurių kainos prasideda nuo 6 tūkst. litų už kvadratinį metrą.

Skelbiamos kainos šiame sektoriuje susitraukė daugiausiai - apie 25 procentus. Verta paminėti, kad šiandieninis pirkėjas tapo daug atsargesnis, išrankesnis, labiau vertinantis kokybę. Tai įrodo dvigubai išaugę prestižinių butų pardavimai paskutinį 2009 metų ketvirtį.

Pasak bendrovės „Eika“ rinkos analitiko Tomo Žiaugros, nekilnojamojo turto vystytojai šiuo metu siūlo apie 2 tūkst. naujos statybos butų Vilniuje. Apie 97 proc. pasiūlos sudaro nauji butai aktyviuose projektuose, kurie yra baigti arba baiginėjami statyti, vos 3 proc. parduodamų butų yra statomi. Nuo metų pradžios naujų butų pasiūla sumažėjo apie 22 proc..

 „Dalis butų buvo parduota, dalis projektų sustabdyti. Apie 1600 butų šiuo metu yra sustabdytuose ar užšaldytuose projektuose, tačiau nemanome, jog šie projektai bus įgyvendinti 2010-aisiais.“, - pranešime cituojamas T.Žiaugra.

Naujų butų pirkimas sunkmečiu nesustojo, tiesiogiai iš vystytojų jų nuperkama virš 70 per mėnesį, o paskutinį 2009 metų ketvirtį bendra vidutinė kvadratinio metro kaina Vilniaus pirminėje būsto rinkoje sumažėjo vos vienu procentu. Palyginimui - pirmąjį 2009 m. ketvirtį vidutinė kvadratinio metro kaina sumažėjo 12 , antrąjį - 7, trečiąjį - 4 procentais.

„Sėkmingiausiai 2009 metais butus pardavinėjo didžiausi, ilgesnę patirtį turintys nekilnojamojo turto vystytojai, pirkėjams keliantys didesnį pasitikėjimą bei nebijantys reaguoti į esminius rinkos pokyčius. Pavyzdžiui, penkios didžiausius pardavimus fiksavusios NT vystymo bendrovės 2009-aisias užėmė apie 48 % naujų butų pardavimų rinkos“, - skaičiuoja rinkos analitikas.

Anot T.Žiaugros, 2009 metai tapo išbandymu daugeliui nekilnojamojo turto vystytojų - sustabdyta virš 10 projektų, dalis bendrovių bankrutavo. Kiti vystytojai sėkmingai pabaigė pradėtus plėtoti projektus. „Natūrali atranka rinkoje paliko tik stipriausius, patikimiausius vystytojus, pirkėjams galinčius pasiūlyti patrauklius produktus“, - tikina T.Žiaugra.


Šiame straipsnyje: butaipardavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių