Pensininkams ir neįgaliems patentininkams siūlomas 4,5 proc. PSD mokestis

Su verslo liudijimais dirbantiems pensininkams bei neįgaliesiems siūloma taikyti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos nuolaidą. Siūlomas perpus mažesnis (4,5 proc.) nei dabar individualiai dirbantiesiems taikomas PSD tarifas.

Tai numatančią Sveikatos draudimo įstatymo pataisą Seime antradienį registravo parlamentarai Edvardas Žakaris, Jonas Juozapaitis, Edmundas Jonyla, Valerijus Simulikas.

Dabar šie asmenys, nutarę dirbti su versliu liudijimais, kas mėnesį privalo mokėti 9 proc. minimaliosios mėnesio algos (800 litų) privalomojo sveikatos draudimą. Tokio pat dydžio įmokas moka ir darbingo amžiaus ir neturintys didelių sveikatos sutrikimų asmenys.

Parlamentarai sako, kad tokia tvarka diskriminuoja pensininkus ir neįgaliuosius, kuriems sunkiau nei kitiems išsilaikyti darbo rinkoje, todėl jų įdarbinimas turi būti remiamas.

"Manome, kad vykdantiems individualią veiklą su verslo liudijimu pensinio amžiaus bei neįgaliems asmenims turėtų būti taikoma PSD įmokos nuolaida", - rašoma Seimui pateiktame aiškinamajame rašte.

Jeigu Seimas pataisą priimtų, ji būtų taikoma bet kurios rūšies pensijos ar šalpos kompensacijų gavėjams ir neįgaliesiems.


Šiame straipsnyje: PSD įmokos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių