Pensijų turto vertė nuo metų pradžios išaugo beveik 46 mln. litų

Būsimųjų pensininkų sukauptas turtas toliau sparčiai didėja - per vasario mėnesį jis padidėjo daugiau kaip procentu - 35 milijonais litų.

Bendras valdomas turtas jau siekia 3,305 mlrd. litų. Nuo 2010 m. pradžios turtas padidėjo beveik 46 mln. litų, rašoma antradienį Investicijų valdymo įmonių asociacijos išplatintame pranešime žiniasklaidai.

„Po Pensijų kaupimo sistemai svarbaus sausio mėnesio, kai buvo galutinai padengti per 2008 metų krizę rinkose susidarę šio laikotarpio laikini investiciniai nuostoliai, jau antras mėnuo bendra sukaupta pensijų turto vertė viršijusi šią ribą ir toliau didėja. Nežiūrint to, pensijų sistema Lietuvoje dar labai jauna. Palyginti su Vakarų Europos ar JAV privačiuose pensijų fonduose sukaupto turto verte, kuri sudaro vidutiniškai 70 proc. nuo BVP, Lietuvos pensijų turto vertė, sudaranti tik viso labo apie 3,6 proc. nuo BVP yra švelniai tariant vis dar gana kukli“, - sakė Investicijų valdymo įmonių asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys.

„Tik pensijų sistemos stabilumas ir demokratinėse valstybėse įprastas balansas tarp valstybės minimaliai garantuojamų ir privačiai kaupiamų lėšų gali garantuoti Lietuvos piliečių orų būsimą pragyvenimo lygį. Deja, prie sistemos ilgalaikiškumo tikrai neprisidėjo Vyriausybės sprendimas sumažinti įmokas į būsimųjų pensininkų sąskaitas. Kaip žinia, 2008 m. pabaigoje Vyriausybė nusprendė sumažinti „Sodros“ įmokas į pensijų fondus nuo 5,5 iki 3 proc., o 2009 m. viduryje - jau tik iki 2 proc. Dėl to į būsimųjų pensininkų kaupiamąsias sąskaitas 2009 metais buvo pervesta keliais šimtais milijonų litų mažiau“, - rašoma asociacijos išplatintame pranešime.

Pensijų kaupimo sistema sukurta 2003 metais, siekiant išvengti „Sodros“ mokumo krizės po kelių dešimtmečių, kai, remiantis ekspertų prognozėmis, pensininkų skaičius, lyginant su dirbančiaisiais, smarkiai išaugs. Sistema leidžia laisva valia pasirinkusiems dalyvavimą pensijų kaupimo sistemoje dirbantiesiems sukaupti kapitalą papildomai pensijai, kuri būtų mokama šalia gaunamos iš „Sodros“.


Šiame straipsnyje: pensijų kaupimaspensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių