Pensijų sumažinimo tvarkos Vyriausybė kol kas nekeis (papildyta)

Vyriausybė kol kas neketina keisti galiojančių įstatymų dėl pensijų ir kitų socialinių išmokų sumažinimo.

Finansų ministrės Ingridos Šimonytės vadovaujama vyriausybinė darbo grupė išnagrinėjo balandį paskelbtą Konstitucinio Teismo (KT) išvadą dėl pensijų ir socialinių išmokų mažinimo bei kompensavimo galimybių ir būtinybės. „Įvertinę visas aplinkybes manome, kad esanti tvarka neturi būti keičiama, todėl mes Vyriausybei nesiūlome nieko keisti“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo, kuriame pristatytos darbo grupės išvados, sakė finansų ministrė.

Pasak jos, darbo grupė turėjo įvertinti, ar dabar galiojantys įstatymai dėl pensijų ir kitų socialinių išmokų sumažinimo atitinka balandį paskelbtą KT išvadą. Esą jeigu būtų atrasta neatitikimų, grupė turėjo parengti ir pasiūlyti Vyriausybei esamų įstatymų pakeitimus.

Tačiau tokių pakeitimų nebus. Liks galioti pernai gruodį pakoreguoti įstatymai, kurie numatė finansiniu ir ekonominiu sunkmečiu sumažinti pensijas bei kitas socialines išmokas.

„Pirmiausia, KT nenagrinėjo dabar galiojančių įstatymų. Teismas pateikė išvadą tik dėl ankstesnių sprendimų šioje srityje įvertinimo. Mes darbo grupėje turėjome palyginti šią išvadą su esamais įstatymais. Padaryta išvada, kad dabartiniai įstatymai iš esmės atitinka KT išvados visumą, todėl jų keisti nereikia“, - aiškino I.Šimonytė.

Pasak finansų ministrės, pernai priimti ir nuo šių metų pradžios įsigalioję pensijų bei kitų socialinių išmokų sumažinimo įstatymai „nėra neteisingi“. „KT išvadas reikia nagrinėti ir skaityti nuo pradžių iki galo. Kai tik balandį ta išvada buvo paskelbta, galėjo susidaryti įspūdis, kad pasisakyta dėl sumažinimo proporcingumo, tai yra vienodo sumažinimo visiems pensijų ir išmokų gavėjams. Bet nėra visiškai taip – Teismo išvadoje kalbama ne tik apie proporcingumą, bet ir apie teisingumą, nediskriminavimą, mažiausios pensijos, kuri negali būti mažinama, nustatymą. Visi šie principai galiojančiuose įstatymuose yra išlaikyti“, - pabrėžė I.Šimonytė.

Ji atkreipė dėmesį, kad galiojančiuose įstatymuose yra nustatyta minimali 650 litų pensija, kuri nėra mažinama. „Kai nustatomas toks minimumas, nėra įmanoma nustatyti absoliučiai vienodą visiems pensijų mažinimą“, - aiškino ministrė.

Premjeras AndriusKubilius patvirtino, kad neplanuojama keisti pensijų sumažinimo tvarkos, nes, išnagrinėjusi KT nutarimą, Vyriausybė nusprendė, jog pernai atliktas sumažinimas atitinka konstitucinius principus.

Tačiau šį rudenį, prognozuodama kitų metų ekonomines ir finansines perspektyvas, Vyriausybė ketina įvertinti, ar kitąmet atsiras galimybė nutraukti pensijų sumažinimą. Kita vertus, iš ankstesnių Vyriausybės atstovų komentarų aišku, kad kitais metais vargu ar tai bus įmanoma padaryti.

I.Šimonytė nepranešė, kada bus parengti įstatymai dėl sumažintų pensijų kompensavimo. Nors Vyriausybė dar liepos pradžioje patvirtino tokio kompensavimo koncepciją, Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareikalavo, kad būtų parengti konkretūs įstatymai, kurie nustatytų aiškią kompensavimo tvarką ir laikotarpį.

Anksčiau užsiminta, kad tokie įstatymai gali atsirasti ne anksčiau kaip 2011 metais, o pats sumažintų pensijų kompensavimas galėtų prasidėti ne anksčiau kaip nuo 2014-ųjų.

A.Kubilius pirmadienį patvirtino, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija per ateinančius metus turi parengti teisės aktus, kurie aiškiai ir konkrečiai nustatys, kada ir ir kokiu būdu bus kompensuotas pensijų sumažinimas. Tebesilaikoma nuostatos, kad tai bus įmanoma ne anksčiau kaip po trejų-ketverių metų. Iš rimčiausiai svarstomų kompensavimo principų - senatvės pensijų spartesnis nei buvo numatyta didinimas.


Šiame straipsnyje: Šimonytėbiudžetaspensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių