Pensijų kompensavimo artimiausiais metais nebus

Premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad pensininkai keletą artimiausių metų nesitikėtų dėl krizės sumažintų pensijų kompensavimo. Jis prognozuoja, kad procesas gali prasidėti apie 2013-2014 metus.

"Kaip ir Konstitucinis Teismas nurodo, kompensavimas turi būti vykdomas per protingą laiką ir teisingai. Tai reiškia, kad artimiausius keletą metų mes tikrai negalėsime pradėti tokio kompensavimo ir tikrai nenorime žmonių apgaudinėti. Suprantame, kad tikrai sunku. Bet geriau aiški tiesa negu pastovus apgaudinėjimas", - interviu Žinių radijui sakė ministras pirmininkas.

Jo teigimu, ir nuo fiskalinio deficito priklausys, kada valstybė bus pajėgi pradėti kompensavimą.

"Ir po kelių metų, apie 2013-2014 metus prasidėjus kompensavimui, jeigu iki to laiko viską pavyks sutvarkyti su ekonomika ir finansais, manome, kad kompensavimas turėtų vykti tokiu būdu, kad senatvės pensijos augtų sparčiau negu kitos išlaidos - kad per apibrėžtą laiką pensijos pasiektų lygį, kuris būtų ne mažiau kaip 5 proc. didesnis nei buvo iki krizės", - sakė A.Kubilius.

Premjero teigimu, svarbu, ar valstybėje yra pakankamai pinigų, kad ji galėtų neprasiskolindama mokėti vienokias ar kitokias išmokas.

"Kaip rodo visų kitų šalių patirtis, ir tarptautinė praktika, atitinkamos Europos Sąjungos normos - tik deficitui esant žemiau 3 proc. ribos, šalies finansai gali būti stabilūs ir turėti aiškesnę perspektyvą", - tvirtino premjeras.

Šiemet balandį Konstitucinis Teismas išaiškino, kad per ekonominę krizę sumažintas senatves ir invalidumo pensijas būtina teisingai ir per protingą laikotarpį kompensuoti, kai tik šalyje nelieka ypatingos krizinės padėties.

Be to, Konstitucinis Teismas išaiškino, kad, jeigu dar iki ekonomikos krizės pabaigos atsiranda galimybė sukaupti lėšas, tuomet reikia pradėti mokėti buvusias didesnes pensijas.

Sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmo iš valdančiųjų reikalauja ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Seimas Vyriausybės teikimu priėmęs laikinąjį įstatymą pensijas ir kitas socialines išmokas sumažino dvejiems metams nuo 2010 metų pradžios iki 2011 metų gruodžio 31 dienos.

Vyriausybė specialiu nutarimu 2009 metų spalį konstatavo, kad Lietuvoje yra ekonomikos sunkmetis.


Šiame straipsnyje: pensija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių