Pelningai dirba daugiau nei pusė įmonių

Trečiąjį šių metų ketvirtį Lietuvos įmonių pelnas ūgtelėjo 66 proc., tačiau lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, fiksuojamas 67 proc. smukinas.

Per trečiąjį šių metų ketvirtį įmonių pelnas sudarė beveik 0,9 mlrd. litų. Pelnas didėjo beveik visuose ūkio sektoriuose, išskyrus apdirbamosios gamybos, informacijos ir ryšių bei meninės, pramoginės ir poilsio organizavimo veiklos sektorius.

Statistikų duomenimis, trečiąjį ketvirtį už parduotas prekes ir suteiktas paslaugas įmonės gavo 37,9 mlrd. litų pajamų. Tai 3 proc. daugiau nei antrąjį ketvirtį, tačiau 33 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Labiausiai pelnas didėjo tekstilės gaminių (6,5 karto), baldų (2,4 karto) ir maisto produktų (70 proc.) gamybos veiklos įmonėse. Pelno padidėjimą lėmė gerokai sumažėję nuostoliai sausumos transporto (87 proc.), specializuotos statybos (95 proc.) ir pastatų statybos (58 proc.) veiklose.

Didžiausius nuostolius trečiąjį ketvirtį patyrė rafinuotų naftos produktų ir elektros įrangos gamybos įmonės, o teisinės ir apskaitos bei programų rengimo ir transliavimo paslaugas teikiančios įmonės tapo nuostolingos. Pelnas daugiausia sumažėjo inžinerinių statinių (25 proc.) ir telekomunikacijų (16 proc.) veiklose.

Vidutinis įmonių pelningumas sudarė 2,3 procento. Pelningiausios buvo žvejybos (24 proc.), gėrimų (19 proc.) ir kitos gamybos (15,2 proc.) veiklų įmonės. Nuostolingiausios - variklinių transporto priemonių, priekabų ir puspriekabių gamybos (minus 17,8) bei nuomos ir išperkamosios nuomos (minus 16,1 proc.) veiklų įmonės.

Pelningai dirbusių įmonių dalis trečiąjį ketvirtį siekė 52 proc. ir buvo mažesnė nei praėjusių metų trečiąjį (60 proc.) ir didesnė nei antrąjį ketvirtį (50 proc.).

Per devynis šių metų mėnesius šalies įmonės gavo 110,3 mlrd. litų pajamų ir jų ikimokestinis pelnas siekė 1,3 mlrd. litų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pajamos sumažėjo 31 proc., o pelnas - 86 proc.


Šiame straipsnyje: pelnasįmonių darbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių