Pažaboti alkoholio vartotojus gali tik didesnis akcizas?

Po draudimo prekiauti stipresniu nei 7,5 proc. alk. tūrio alumi didesnėje nei vieno litro taroje iš parduotuvių lentynų sparčiau dingsta spirituoto vyno buteliai.

Visuomenės sveikatos specialistai sutaria, kad norint pažaboti alkoholio vartojimą šalyje reikėtų didinti visų alkoholinių gėrimų kainą

Vienam internetiniam portalui prekybos tinklų atstovai teigė, kad spirituoto vyno pardavimai per pirmas sausio savaites preliminariai išaugo iki 50 proc., palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Tačiau blaivybės puoselėtojai siūlo neskubėti su išvadomis ir palaukti bent metus po įstatymo draudimo įsigaliojimo.

„Galbūt žmonės pradėjo ieškoti kitų alternatyvų pigiam alkoholiui, bet tai reiškia, kad draudimas efektyvi priemonė. Tai nereiškia, kad ji yra bloga, tiesiog dabar reikia galvoti apie kitas priemones, kurios būtų skirtos ir spirituotam vynui. Yra pasiūlymų skirti daugiau dėmesio ne tarai, o gėrimo stiprumui, - sako Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga. - Žinoma, yra specifinis kontingentas – prasigėrę žmonės, kurie ieško pigiai nusipirkti alkoholio ir nesvarbu kokio. Jie skaičiuoja, kaip pigiausia prisigerti. Bet alaus didesnėse tarose vartotojai nebuvo vien alkoholikai. Pirko ir eiliniai žmonės. Tačiau nemanau, kad visi pirkusieji alų didesnėje taroje, puola pirkti spirituotą vyną“.

Visuomenės sveikatos specialistai sutaria, kad norint pažaboti alkoholio vartojimą šalyje reikėtų didinti visų alkoholinių gėrimų kainą.

Praėjusią savaitę Seimas ėmėsi Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų, kuriomis dabar galiojantys draudimai prekiauti stipriu ir didesnėje nei vieno litro taroje alumi, sidru, alaus kokteiliais būtų atšauktas. Persvarstyti nuo metų pradžios įsigaliojusius draudimus nuspręsta ne tik dėl mažųjų aludarių skundų, kad šie draudimai juos pražudys, bet ir dėl Europos Komisijos pozicijos šiuo klausimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Didinti kainas - monopolistu svajone, visvien pirks. Gryna nesamone, padides namines ir surogatu gamyba. Negi nepasimokete po Gorbaciovo "reformos"? Visi draudimai ir antireklamos, tai tik suinteresuotu asmenu zaidimai.

vidma

vidma  portretas
as jau senai ant samenes perejau

Nano

Nano portretas
"Kvietrugys" geras dalykas, cukrine-feee... :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių