Paukštynus džiugina auganti kiaušinių paklausa

Paukštynai džiūgauja: kiaušiniai - viena geidžiamiausių prekių, jų paklausa per metus išaugo trečdaliu.

Esą šiuo metu ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje kiaušinių trūksta, tad pardavimas ir toliau turėtų augti. Paukštynai tikisi, kad pelno rodiklius neabejotinai pagerins ir artėjančios Velykos, nes per jas prekyba ūgteli kelis kartus.

Nors iki Velykų dar mėnuo, parduotuvėlėje jau driekiasi eilės. Kasdien ten parduodama po 30-40 tūkstančių kiaušinių, o pirkėjai juos perka šimtais.  

Tuo metu kiaušinių rūšiavimo cechuose vos spėjama pakuoti produkciją ir tai ne tik dėl artėjančių švenčių. Kiaušiniai šiemet ypač perkami ir kiekvieną dieną. Iš cecho į prekybos centrus iškeliauja po 100 ir daugiau tūkstančių kiaušinių.

Pirkėjų neatbaidė ir vidutiniškai dešimtadaliu gruodį ūgtelėjusios kainos, o nuo praėjusių Velykų kiaušinių paklausa išaugo trečdaliu.

„Praėjusiais metais šiuo metu mes dar kiaušinius eksportuodavome, apie 20-30 procentų išgabendavome į Europos Sąjungą. Nuo metų pradžios neteko eksportuoti kiaušinių ir labai džiugu, kad kiaušiniai visi yra pardavinėjami vietinėje rinkoje“, - teigė žemės ūkio bendrovės „Ginkūnų paukštynas“ direktorė Nijolė Kavaliauskienė.

Paukščių augintojai sako, kad rinkoje kiaušinių trūksta. Esą modernizavus paukštynus ir pritaikius juos pagal Europos Sąjungos reikalavimus, sumažėjo dedeklių skaičius, o kartu ir kiaušinių.

Praėjusiais metais Lietuvos paukštininkams tikrą galvos skausmą kėlė pigesni lenkiški kiaušiniai, šiemet problema mažesnė, nes kaimynų produkcija taip pat brango.

Paukštininkai sako, kad artėjančios šventės pelno rodiklius pagerins, tačiau kartu bus ir tikras išbandymas.

„Norėtumėm suspėti, bet iš tikrųjų prieš Velykas paklausa padidėja labai radikaliai. Bet kiaušinių užteks, o jeigu ne, tai nusipirksite tų lenkiškų“, - juokauja Kaušėnų paukštyno valdybos pirmininkas Valdas Tunikas.

Kadangi kiaušinių trūksta, tai ir vasaros prekyba, pasak paukštininkų, bus kitokia. Ankstesniais metais šiltuoju sezonu prekyba susitraukdavo trečdaliu, šiemet esą pardavimai nemažės.


Šiame straipsnyje: kiaušiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių