Patvirtintas dalinis kitų metų VIAP biudžetas

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija ketvirtadienį patvirtino dalinį - 207,92 mln. litų - energetikos įmonių valstybės remiamų arba viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžetą. Kol kas jame numatytos lėšos tik elektros energetikos įmonėms, teikiančioms tokias paslaugas.

Kainų komisijos narys Danas Janulionis BNS sakė, kad Energetikos ministerija prašė biudžeto svarstymą atidėti kitai savaitei arba bent jau patvirtinti jį tokį, koks buvo numatytas 2011 metams. Tačiau, pasak D.Janulionio, komisija neturi tokios teisės - VIAP biudžetas turi būti patvirtintas iki spalio 1 dienos,

„Todėl kol kas patvirtinome dalinį biudžetą ir paprašėme Energetikos ministerijos, kad per 10 dienų pateiktų Lietuvos elektrinės kvotą ir išlaidas bei Ignalinos atominės elektrinės uždarymui ir saugumui užtikrinti būtinas lėšas“, - BNS sakė komisijos narys.

Pasak komisijos pranešimo, ji pakoreguos VIAP biudžetą, jeigu Energetikos ministerija iki spalio 10 dienos patvirtins remtinų bendrų šilumos ir elektros energijos gamintojų sąrašą bei jų gamybos apimtis 2012 metams, taip pat nustatys Lietuvos elektrinės gamybos apimtis.

Pasak D.Janulionio, bendras šių metų VIAP biudžetas labiausiai priklausys nuo termofikacinių elektrinių ir Lietuvos elektrinės VIAP kvotų, kurios pagal planą turėtų mažėti: „Šiemet patvirtinta termofikacijos elektrinių kvota buvo apie 1 mlrd. kilovatvalandžių, o kitąmet pagal planą turėtų siekti 0,9 mlrd., o Lietuvos elektrinės - buvo 1,74 mlrd. kWh. o planuojama kitiems metams - apie 1,5 mlrd.“

Šiemet termofikacijos elektrinėms buvo skirta 85,7 mln. litų (pernai - 35,7 mln. litų), o Lietuvos elektrinei - 348 mln. litų (370,4 mln. litų) VIAP lėšų.

2011 metų VIAPbiudžetas siekia 613,8 mln. litų.

Daugiau nei pusę - 55,5 proc. patvirtinto 2012 metų VIAP biudžeto, arba 115,37 mln. litų (2011 metais - 87,8 mln. litų) numatoma skirti gamintojams už į tinklus patiektą elektrą, naudojant atsinaujinančius išteklius, 40,9 proc., arba 85 mln. litų (92 mln. ) - elektros jungčių su Švedija ir Lenkija, bei Lietuvos elektros energetikos sistemos sujungimo projektams, dar 12,3 mln. litų (5,3 mln. litų) - perdavimo sistemos operatorei „Litgrid“ už elektros balansavimą tinkluose, 0,168 mln. litų (0,8 mln. litų) - „Lesto“ už įrenginių prijungimą, bei 0,212 mln. litų - „Litgrid“ sąnaudoms, susijusioms su VIAP administravimu, padengti.

Kainų komisija taip pat nustatė, kad neatitikus „Litgrid“ 2010 metais faktiškai patirtoms sąnaudoms ir surinktoms VIAP lėšoms, VIAP 2012 metų biudžetas mažėja 5,127 mln. litų.

VIAP lėšos skiriamos vietinei gamybai iš atsinaujinančių energetikos išteklių, kogeneracinėse jėgainėse remti, strateginiams objektams, susijusiems su energetinio saugumo didinimu, finansuoti, užtikrinti atominės energetikos saugumą, atliekų saugojimui ir laidojimui Ignalinos AE, taip pat elektros energetikos sistemos patikimam funkcionavimui.


Šiame straipsnyje: energetikabiudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių