Patikslinę nustatė geresnį BVP rezultatą

Statistikai, patikslinę praėjusių metų ketvirto ketvirčio šalies BVP rodiklį, šiek tiek sumažino jo nuosmukį. Naujausiais duomenimis Lietuvos BVP 2009 m. IV ket. smuko 12,8 proc. (anksčiau skelbta 13 proc.), paskelbė Statistikos departamentas.

Patikslintais duomenimis, ketvirtąjį ketvirtį BVP to meto kainomis sudarė 23,8 mlrd. litų ir, palyginti su atitinkamu 2008 m. ketvirčiu, sumažėjo 12,8 proc., o, palyginti su 2009 m. trečiuoju ketvirčiu, – 4,6 proc. Pašalinus sezono ir darbo dienų įtaką, palyginti su trečiuoju ketvirčiu, šalies BVP augo 0,5 proc.

Tiesa, metinis BVP pokytis išliko nepakitęs (-15 proc.) ir sudarė 92,35 mlrd. litų.

2009 m. ketvirtąjį ketvirtį, išankstiniais duomenimis, buvo fiksuoti neigiami visų verslo veiklos rūšių ir ne rinkos paslaugų rezultatai. Sparčiausiai krito statybos (43,2 proc.), prekybos, transporto ir ryšių paslaugų (13,2 proc.), finansinio tarpininkavimo bei nekilnojamojo turto ir kito verslo paslaugų (11,6 proc.), pramonės ir energetikos (8,7 proc.) įmonių pridėtinė vertė.

Lėčiau pridėtinė vertė mažėjo valdymo ir gynybos, švietimo, sveikatos priežiūros ir socialinio darbo veiklos grupėje (1,9 proc.) ir žemės ūkio įmonėse (0,3 proc.).

Lietuvos bankas vasarį pagerino Lietuvos ekonomikos prognozes 2010 metams - laukiama 0,5 proc. sieksiančio ekonomikos augimo.


Šiame straipsnyje: BVPmakroekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių