Patarėjas: idėja susieti žyminį mokestį su viešojo pirkimo suma - įdomi ir svarstytina

Šalies vadovei Daliai Grybauskaitei įdomios pasirodė antradienio susitikime su merais išsakytos idėjos, kaip sustabdyti piktnaudžiavimą teismais skundžiant viešuosius pirkimus, per kuriuos dažnai įsisavinama Europos Sąjungos fondų parama, teigia prezidentės patarėjas Linas Balsys.

"Pavyzdžiui, kaip užkirti kelią piktnaudžiavimui teismais, kai kokie nors viešieji pirkimai be galo, be krašto būna apskundinėjami ir procesas niekada nesibaigia. Daugelio miestų ir rajonų merai patvirtino, kad tai tikrai yra problema ir vienas iš siūlymų buvo, pavyzdžiui, įvesti žyminį mokestį, kuris būtų susijęs su viešojo pirkimo suma. Galbūt tai būti šiokia tokia atgrasanti priemonė", - žurnalistams po susitikimo sakė L.Balsys.

Prezidentė susitikime merus savo ruožtu paragino atsakingiau leisti pinigus. Prezidentės iniciatyva parengtos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos, numatančios vidaus sandoriais ir neskelbiamų derybų būdu vykdomų pirkimų viešinimą ir kontrolę, tačiau korupcijos suvaldymas, pasak šalies vadovės, turi tapti ir pačių savivaldybių prioritetu.

Ji būtent paragino savivaldybes atsakingiau ir geriau naudoti biudžetą, ypatingą dėmesį skiriant viešųjų pirkimų problematikai. Čia iš tikrųjų buvo labai daug kalbėta ir patys merai kėlė labai daug problemų, kurios susijusios su viešaisiais pirkimais, su viešųjų pirkimų komisijų darbu, ir pateikė keletą įdomių pasiūlymų, kuriuos prezidentė pažadėjo svarstyti ir kurie galimai gali būti susiję su įstatymų pataisomis", - sakė L.Balsys.

L.Balsio teigimu, D.Grybauskaitė taip pat akcentavo kontrolės problemą - prezidentės manymu, savivaldybių auditą reikėtų patikėti ne vidaus, bet išorės auditoriams - tai yra Valstybės kontrolei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių