Patarėja: Prezidentė tikriausiai vetuos Energetikos įstatymo pataisas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tikriausiai vetuos energetikos įstatymo pataisas, kurios numato, kad teisė tvirtinti kainų skaičiavimo metodikas iš Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijos pereitų Vyriausybei, pareiškė šalies vadovės patarėja Solveiga Cirtautienė.

Pasak jos, praėjusią savaitę priimtose Energetikos įstatymo pataisose yra įtvirtinta daug reikalingų energetikos sektoriaus vystymuisi nuostatų. Tačiau patarėja pažymėjo, kad nuostata, kuria siūloma valstybės reguliuojamų kainų nustatymo principų ir metodikų tvirtinimą perleisti Vyriausybei yra „vertintina labai kontroversiškai“.

„Greičiausiai jau šiandien arba rytoj prezidentė bus priversta grąžinti Seimui pakartotinai svarstyti šį įstatymą iš naujo“, - antradienį interviu Žinių radijui sakė S.Cirtautienė.

Iki šiol funkcija nustatyti kainų reguliavimo metodikas bei viršutines ribas buvo priklausė Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai, o dabar, pasak patarėjos, kainų nustatymo procesas „iš principo yra politizuojamas“.

„Klausimų ir abejonių tai kelia dėl labai paprastų priežasčių - pirmiausia dėl to, kad tokiu būdu iš esmės kainų reguliavimo klausimas keliamas į politinį lygmenį. (...) Kainos turi būti nustatomos ir grindžiamos tik objektyviais ekonominiais, bet jokiu būdu ne politiniais principais“, - aiškino S.Cirtautienė.

Jos teigimu, kyla rizika, kad bus galima manipuliuoti žmonių simpatijomis, o Vyriausybei kils pagunda prieš rinkimus nustatyti kainų skaičiavimo metodikas, kurios gali iš pažiūros sumažinti kainas, tačiau vėliau turėti sunkias pasekmes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pridėtinė vertė

Pridėtinė vertė portretas
Kainos neturi sukelti katastrofos. Energetika turi bazinę vertę, todėl į biudžetą neįeina. Prezidentė turi vetuoti pridėtinės vertės sukūrimą gamybos procese. Svarbu suskaičiuoti skirtumą tarp išlaidų ir pajamų. Susimąstykime.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių