Pasvalyje pradėjo veikti didelio efektyvumo termofikacinė elektrinė

Pasvalyje pastatyta nauja didelio efektyvumo termofikacinė elektrinė, kurioje įrengtas vienas vidaus degimo variklis su elektros generatoriumi (kogeneracinis įrenginys).  Naujosios termofikacinės elektrinės elektrinė galia - 1000 kW, šiluminė galia – 1100 kW.

Bendras kogeneracijos įrenginio energijos gamybos efektyvumas siekia apie 90%. Bendrovės ENG termofikacinėje elektrinėje planuojama gaminti elektros energiją ir iš atsinaujinančių energijos šaltinių – biodujų.

"Skaičiuojama, kad per metus ši kogeneracinė elektrinė pagamins apie 8,6 tūkst. MWh elektros ir apie 9,4 tūkst. MWh šilumos energijos, kuri sudarys apie 25 proc. metinio Pasvalio centralizuoto šilumos energijos tiekimo tinklo poreikio", - sakė UAB ENG direktorius Romualdas Rutka.

ENG termofikacinėje elektrinėje pagaminta šilumos energija į Pasvalio miesto aprūpinimo šiluma sistemą bus tiekiama 10 proc. pigiau, nei iš senų Pasvalio katilinės įrenginių. Termofikacinėje elektrinėje kogeneracinio proceso metu pagaminta elektros energija bus parduodama į elektros energijos skirstomąjį tinklą.

Projektas buvo įgyvendintas pagal trišalę finansavimo ir administravimo sutartį tarp UAB ENG, VšĮ "Lietuvos verslo paramos agentūra" ir Lietuvos Respublikos ūkio ministerijos ir iš dalies buvo finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis.

Termofikacinės elektrinės statybai konkurso būdu buvo parinktas generalinis rangovas - UAB "Manfula". Projekto techninę priežiūrą vykdė UAB "AF-TSP". Įgyvendinto projekto vertė - 4,7 mln. litų.

Pagal Europos parlamento ir tarybos direktyvą dėl termofikacijos skatinimo (2004/8/EB 2004 m. vasario 11 d.), Pasvalio termofikacinėje elektrinėje įdiegta technologija pripažįstama kaip viena "švariausių" aplinkosauginiu požiūriu.

UAB ENG įkurta 2003 m., nuo 2008 m. bendrovė dalyvauja energetikos sektoriaus  investiciniuose projektuose Lietuvoje bei Vidurio ir Rytų Europos šalyse.


Šiame straipsnyje: elektraelektrinėPasvalys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių