Paslėpta reklama: nuo įspėjimų pereita prie piniginių baudų

Specialistai tikina pastebintys vis daugiau paslėptos reklamos atvejų šalies televizijose. Šiemet dėl paslėptos reklamos piniginėmis baudomis jau nubausti trijų komercinių televizijų vadovai.

Gudriai pateikta reklama

„Šiais metais perėjom prie griežtesnių sankcijų, atsižvelgdami į tai, kad televizijos nesusiprato po įspėjimų“, - ketvirtadienį portalui sakė paslėptos reklamos atvejus šalies televizijose stebinčios Lietuvos radijo ir televizijos komisijos advokatas Viktoras Popandopula.

Vien per kelis šių metų mėnesius dėl paslėptos reklamos piniginėmis baudomis jau nubausti Baltijos, LNK bei „Lietuvos ryto“ televizijų vadovai. Pernai piniginė bauda skirta tik Baltijos televizijos generaliniam direktoriui.

Trečiadienį Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) skyrė 1 tūkst. litų baudą  „Lietuvos ryto“ televizijos vadovui Edmundui Jakilaičiui už jo vadovaujamos televizijos laidoje “Derliaus kraitė" transliuotą paslėptą reklamą bei padarytus pažeidimus.

“Laidos siužetas apie kompanijos "STIHL" gaminius pripažintas paslėpta reklama, nes jis buvo pateiktas taip, kad žiūrovai galėjo nesuprasti, jog tai reklama, arba galėjo suklysti dėl pateiktos reklamos tikrojo tikslo, o pagal Visuomenės informavimo įstatymą paslėpta reklama yra draudžiama”, - nurodoma komisijos pranešime spaudai.

Baudžiami ne pirmą kartą

LRTK teisininkas V.Popandopula portalą patikino, kad televizijoms nepaisant įspėjimų ir pažeidimams kartojantis, pirmą kartą televizijoms skiriamos 1 tūkst. litų baudos. Šiemet sausio 27 d. už paslėptą reklamą tokia bauda nubausta LNK televizijos vadovė Zita Serakienė. Paslėpta reklama buvo rodoma pernai gruodžio 13 d. šios televizijos transliuotoje laidoje „Sveikatos ABC“.

Sausio 20 d. 3 tūkst. litų bauda už laidą „Geras laikas“ nubaustas Baltijos televizijos direktorius Romas Mironas. Pasak V.Popandopulo, griežtesnė bauda televizijai skirta, mat televizija pernai yra gavusi įspėjimų, be to, už prasižengimus baudžiama jau ne pirmą kartą - pernai ši televizija jau buvo bausta už paslėptos reklamos rodymą laidose “Sveikatai ir laimei” bei “Šeštadienio rytas”.

Mažiausiai įspėjimų - 2008 m.

Pernai liepos mėnesį LRTK įspėjimą skyrė ir „Lietuvos ryto“ televizijai už laidas „Žvejo biblija“ ir „24 kampas 7”. Tiesa, televizija įspėta ne už paslėptą reklamą, bet už reklamos trukmės per valandą viršijimą ir tarpų tarp reklamos intarpų nesilaikymą.

Kaip pasakojo komisijos teisininkas, pagal įstatymą tarpai tarp reklaminių intarpų, jeigu yra pertraukiama laida, turi būti ne ilgesni kaip 20 minučių, o bendra reklamos trukmė per astronominę valandą turi būti ne ilgesnė nei 12 minučių.

2008 m. lapkritį už paslėptą reklamą laidoje „LT paparacai“ buvo įspėta tik viena televizija - TV3. Savo laidoje jie reklamavo dienraštį L.T. Piniginė bauda televizijai nebuvo skirta.


Šiame straipsnyje: paslėpta reklama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių