Paskelbtas konkursas požeminės dujų saugyklos tyrimams atlikti (papildyta)

 

Lietuva pradeda įgyvendinti gerokai suvėlintą projektą - tyrimus, ar šalies šiaurės vakaruose galės atsirasti daugiau kaip milijardą litų kainuosianti požeminė gamtinių dujų saugykla.

Penktadienį Energetikos ministerija paskelbė tarptautinį konkursą požeminės gamtinių dujų saugyklos Syderių vietovėje (Telšių rajone) geologinės struktūros tyrimams atlikti.

Užtektų daugiau kaip dviem mėnesiams

Konkurso metu per kelias savaites numatoma parinkti įmonę, kuri, kaip tikimasi, per 2010 metus atliks visus būtinus tyrimus.

Ministerija pranešė, kad seisminės žvalgybos metodu žemės gelmės bus tyrinėjamos 85 kvadratinių kilometrų plote ir apie 1,5 kilometro gylyje.

Bus tiriama, ar žemės geologinė struktūra Syderių gyvenvietės apylinkėse yra tinkama saugoti dujas -  ar nėra tektoninių lūžių, ar kambro periodo sluoksnis yra sandarus. Tikimasi, kad jeigu tyrimo metu bus gauti teigiami atsakymai, saugyklos projektavimo darbai galėtų prasidėti 2011 metų pradžioje. Pati saugykla atsirastų ne anksčiau kaip 2014-2015 metais.

„Tyrimai turės atsakyti ir į klausimą, kiek dujų čia bus galima saugoti. Tikėtina, kad požeminėje Syderių saugykloje bus galima sukaupti iki 1 milijardo kubinių metrų dujų. Tokio kiekio Lietuvos poreikiams užtektų daugiau nei dviem mėnesiams“, - sakė Energetikos ministerijos Strateginių projektų skyriaus vedėjas Arvydas Darulis.

Pasak jo, pagal rengiamą Europos Sąjungos reglamentą nuo 2014 metų šalys narės bus įpareigotos užsitikrinti dujų rezervą būtent tokiam - dviejų mėnesių laikotarpiui.

Kainuos daugiau kaip milijardą litų

Konkursas geologiniams tyrimams atlikti apims iškart kelis objektus - ne tik Syderių požeminę gamtinių dujų saugyklą, bet ir potencialias Visagino atominės elektrinės statybos aikšteles. Taip tikimasi sutaupyti lėšų. Mat seismologinę žvalgybą atliekančių specialių sunkiasvorių mašinų Lietuvoje nėra - atgabentos į mūsų šalį jos galėtų atlikti iškart daugiau darbų. Energetikos ministerija tikisi, kad tokia konkurso sąlyga garantuos mažesnę paslaugų kainą.

Kiek kainuos šie tyrimai, bus žinoma gavus konkurso pasiūlymus ir paskelbus nugalėtoją. Pasak ministerijos pranešimo, trečdalį darbų vertės finansuos ES.

Konkurse gali dalyvauti keliolika užsienio kompanijų, turinčių patirties seismologinių tyrimų srityje.

Tikimasi, kad požeminė gamtinių dujų saugykla galėtų atlikti keletą funkcijų: dujų rezervo, dujotiekių slėgio balansavimo ir komercinę.

Kas statytų saugyklą, kas šias statybas ir kokiomis dalimis finansuotų, paaiškės tik tada, kai bus gauti tyrimo rezultatai. Preliminari tokios saugyklos įrengimo kaina galėtų siekti 350 mln. eurų (daugiau kaip 1,2 mlrd. litų).

Vėluos mažiausiai pusantrų metų

Požeminės dujų saugyklos Syderiuose projektas gerokai vėluoja. Vyriausybė neįvykdė savo pačios įsipareigojimo dar šių metų pirmajame pusmetyje apsispręsti dėl Lietuvai strategiškai svarbios  saugyklos statybos vietos ir projekto. Oficialiai aiškinama, kad koją pakišo finansinis sunkmetis ir organizaciniai nesklandumai.

Šių metų vasarį patvirtintame Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane įrašytas ir punktas apie tai, kad 2009 metų II ketvirtyje „bus paspartinti labai suvėlinti požeminės dujų saugyklos Syderiuose tyrimai ir, jeigu tyrimų išvados bus palankios, bus pradėtas įgyvendinti saugyklos projektas“.

Pasak plano, dar pirmąjį šių metų pusmetį Vyriausybės Strateginio planavimo komitetui turėjo būti pateikti pasiūlymai dėl dujų saugyklos projekto įgyvendinimo. „Jeigu tyrimų išvados dėl saugyklos Sidariuose nebus palankios - parinkti kitą saugyklai tinkamą vietą, pradėti tyrimus ir, jeigu tyrimų išvados bus palankios, įgyvendinti saugyklos projektą“,  - rašoma oficialiai patvirtintuose Vyriausybės planuose.

Tačiau dėl finansinių ir organizacinių sunkumų šis įsipareigojimas nebuvo įvykdytas. Tik dabar paskelbtas konkursas, tik kitąmet laukiama tyrimų rezultatų. Tad ir taip suvėlinto projekto įgyvendinimą dabartinė Vyriausybė atidėjo dar pusantrų metų.

Vaškų projektas atmestas

Syderių projektas yra valstybinis. Tuo tarpu bendrovė „Lietuvos dujos“ taip pat turėjo planų pasistatyti požeminę dujų saugyklą. Ji tyrė Pasvalio rajone esančią Vaškų vietovę, esančią netoli kelio Pasvalys-Joniškis.

„Atlikus preliminarius geodezinius tos vietovės tyrimus paaiškėjo, kad galimybė ten pastatyti saugyklą yra maždaug 50/50. Vėliau patikslinus, atlikus kiek detalesnius tyrimus, galimybė Vaškuose pastatyti saugyklą dar sumažėjo. Todėl nustatyta, kad ten projektuoti ir statyti dujų saugyklą yra neperspektyvu“, - taip „Lietuvos dujų“ Strateginio vystymo skyriaus viršininkas Saulius Bilys aiškino, kodėl atsisakyta Vaškų projekto.

Turi atsargų Latvijoje

Latvija jau daugelį metų turi požeminę dujų saugyklą Inčiukalnio vietovėje. Šioje saugykloje dalis dujų priklauso Lietuvai, kuri gali pasinaudoti atsargomis, jeigu kiltų kokių nors dujų tiekimo sutrikimų. „Lietuvos dujos“ šiuo metu yra įsipareigojusios turėti dujų atsargų bent dvidešimčiai dienų.

Dujų tiekimo iš Rusijos nutraukimo atveju dar maždaug savaitei pakaktų vamzdžiuose likusių dujų. Be to, didžiosios energetikos įmonės taip pat privalo turėti rezervinio kuro atsargų bent mėnesiui.

Energetikos ministerija tvirtina, kad Lietuva ir Slovėnija yra labiausiai Europoje priklausomos nuo vienintelio dujų tiekėjo ir joms kyla didžiausia grėsmė patirti duju krizę. Tai dar kartą buvo konstatuota vasarą Švedijoje vykusiame neformaliame Europos energetikos ministrų tarybos posėdyje.

Surengs konferenciją

Lapkričio 25-ąją Europos Komisija kartu su Energetikos ministerija Vilniuje organizuoja regioninę konferenciją, skirtą oficialiai pradėti Baltijos energijos rinkos jungčių plano BEMIP įgyvendinimą. Joje daug dėmesio bus skiriama ir dujų sektoriaus projektams.

Konferencijoje kviečiamos dalyvauti BEMIP Veiksmų plane numatytais projektais suinteresuotos energetikos kompanijos ir Baltijos jūros regiono šalių vyriausybių atstovai, į energetinius projektus galinčios investuoti tarptautinės finansinės institucijos ir bankai, europinės energetikos asociacijos, energetikos rinką ir kainas reguliuojančios institucijos ir kiti energetikos ekspertai.


Šiame straipsnyje: gamtinių dujų saugykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių