Pasisavintą pajamų mokestį teks grąžinti su delspinigiais

Gyventojai, dirbantys keliose darbovietėse ir ten gaunantys darbo užmokestį, keletą metų susimažindavo mokėtiną į biudžetą gyventojų pajamų mokesčio sumą, informuodami darbdavį, kad dirba tik vienoje darbovietėje.

Alytaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad šimtai gyventojų ir įmonių per keletą metų į valstybės biudžetą nesumokėjo keliasdešimt tūkstančių litų siekiančių gyventojų pajamų mokesčio sumų.

Šiuo metu Alytaus inspekcija jau išsiuntė daugiau kaip 700 pakvietimų gyventojams atvykti deklaruoti ir sumokėti į biudžetą nepagrįstai sumažintas sumas bei delspinigius. Daugiau nei trečdalis minėtų gyventojų jau įvykdė pilietinę pareigą - pateikė deklaracijas ir į biudžetą sugrąžino beveik 51 tūkst. litų.

Analizuojant duomenis paaiškėjo, kad daugeliu atvejų gyventojai (specialiai ar nežinodami apie prievolę tai padaryti) neinformavo darbdavių, kad dirba keliose darbovietėse. Tokiu būdu neapmokestinamasis pajamų dydis buvo taikomas kiekvienoje iš jų.

Pvz., vieno gyventojo teigimu, jis norėjo, kad viena darbovietė nežinotų apie kitą, todėl abiejose prašė taikyti pagrindinį neapmokestinamą dydį - 320 litų ir „pasižadėjo sau" savarankiškai deklaruoti pajamas bei sumokėti gyventojų pajamų mokestį. Deja, pažadą tesėti delsė tol, kol sulaukė mokesčių inspekcijos raginimo.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas numato gyventojui teisę pasirinkti, kurioje darbovietėje jam bus taikomas neapmokestinamasis pajamų dydis.

Šiuo metu visoje šalyje apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos tikrina, ar teisingai gyventojai ir įmonės apskaičiuodavo šį dydį bei ragina savanoriškai sumokėti neteisėtai pasisavintą mokestį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių