Pasirinkimas dėl karšto vandens - bevertis investavimas?

Valdininkai, raginantys gyventojus pasirinkti šilumos ir karšto vandens tiekėjus, tvirtina, kad tai padės apsaugoti sąžiningus vartotojus nuo sukčių.

O vartotojų atstovai įsitikinę, kad valdžia siūlo mokėti už paslaugas ir įrenginius, kurie visiškai nereikalingi, praneša LTV „Šiandien“.

Likus dešimčiai dienų apsispręsti, ką rinktis karšto vandens tiekėju, aiškėja, kad atsisakyti esamų šilumos tiekėjų paslaugų ir karšto vandens paruošimu rūpintis patys ketina vos keliolika namų visoje Lietuvoje. LTV naujienų tarnybos kalbinti vartotojai prisipažįsta į gautus energetikų pasiūlymus per daug nesigilinę.

„Perskaičiau, bet mes turime išsirinkę atstovą, tai jis surinko parašus, mes visi likom tam pačiam. Kam? Ką aš žinau. Man davė pasirašyti, aš pasirašiau“, - sakė pagyvenusi moteris.

„Nelabai supratau, tiesą sakant, pasirinkimo kaip ir nėra. Tiesiog turime pasirinkti iš to, ką mes ir taip turim“, - teigė vyriškis.

„Yra labai paprasta taisyklė: kai nežinai, ką daryti, geriau nieko nedaryti“, - tvirtina Rimantas Germanas, bendrovės „Vilniaus energija“ komercijos direktorius.

„Raginimas pasirinkti karšto vandens tiekėją yra analogiškas tam, jei jus ragintų kažką pasisamdyti, kad jums paklotų lovą ryte atsikėlus. Reiškia jūs arba nemokat, arba nesugebat, arba tingit ir jūs tada, aišku, galite nusisamdyt tą klojėją, bet tada reiks mokėti“, - sako Rimantas Zabarauskas, Nacionalinės vartotojų federacijos ekspertas.

Rinkos prižiūrėtojai aiškina, kad karšto vandens tiekimą reformuoti buvo būtina, mat iki šiol sąžiningi vartotojai mokėdavo ir už nesąžiningus. Po pertvarkos esą bus įgyvendinama griežta kontrolė.

„Tam, kad būtų galima daryti prevenciją vagystėms, yra reikalinga techninė įranga, skaitikliai. Skaitiklius, kai žmonės nieko nepasirenka, turi statyti šilumos tiekimo įmonė. Pastačiusi skaitiklį, jį įregistravusi kaip savo nuosavybę, įmonė įgauna teisę rinkti skaitiklio mokestį, kuris Lietuvoje yra 3,5 Lt be PVM“, - teigia Danas Janulionis, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko pavaduotojas.

Vartotojų atstovai tvirtina, kad valdžia ir dabar turi visas priemones užtikrinti sąžiningą vartojimą, tačiau vis tiek verčia gyventojus investuoti papildomai.

„Vietoje to, kad patikrintų skaitiklį ir gerai organizuotų apskaitą name, jie eina ta linkme, kad, girdi, sudilo stabdžių kaladėlės, tai mes pakeisim automobilį“, - mano R. Zabarauskas.

Daugiabučiuose, kurių gyventojai iki gegužės 1 d. nepriims jokio sprendimo, karšto vandens tiekimą ir visų su tuo susijusių funkcijų vykdymą užtikrins šilumos tiekėjas. Jis privalės sudaryti naujas karšto vandens pirkimo-pardavimo sutartis ir įrengti naujus skaitiklius.

Gyventojai, apsisprendę karštu vandeniu rūpintis patys, privalo per likusias 10 dienų apie tai informuoti šilumos, geriamojo vandens tiekėjus ir pasirūpinti naujomis sutartimis bei jų įgyvendinimu. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių