Pasėlių deklaravimas baigiasi po mėnesio: pareiškėjai raginami deklaruoti

Kasmetinis žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas trunka apie du mėnesius: šiemet prasidėjęs kiek anksčiau nei įprasta (balandžio 4-ąją), jis baigiasi birželio 15 dieną.

Pasėlius ūkininkai iki šiol galėjo deklaruoti seniūnijose arba savarankiškai, naudodamiesi elektronine bankininkyste.

Šiemet jie turi dar vieną galimybę – deklaruoti pasėlius Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos rajonų skyriuose.

Kartu su deklaracija bendroje paraiškoje ūkininkai gali prašyti ne tik tiesioginių išmokų už žemės ūkio naudmenas ir pasėlius, bet ir paramos pagal su plotu susijusias Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programos (KPP) priemones: „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, „Natura 2000“ išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“ (žemės ūkio paskirties žemėje), „Natura 2000“ išmokos“ (miškų teritorijoje), „Miškų aplinkosaugos išmokos“, pagal „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programas „Kraštovaizdžio tvarkymas“, „Ekologinis ūkininkavimas“, „Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“.

Teikti pavėluotai – išimtiniais atvejais

Visų išvardintų programų dalyviai paraiškas gali teikti iki deklaravimo pabaigos, net ir tie, kurie nori sertifikuoti savo ekologinį ūkį, mat jiems terminas pratęstas nuo gegužės 15 dienos iki birželio 15 dienos.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad po birželio 15 d. paraiškos ekologinei gamybai sertifikuoti nebebus priimamos. Tuo metu kitų KPP priemonių išmokų gavėjai, pasibaigus deklaravimui, paraiškas galės teikti pavėluotai iki liepos 11 d. Tiesa, jiems už kiekvieną pavėluotą darbo dieną paramos suma bus mažinama vienu procentu.

Abiem atvejais, ekologinių ūkinių savininkams pateikus paraiškas po birželio 15 d., o kitiems pareiškėjams – po liepos 11 d., paraiškos bus priimamos tik tuomet, kai vėluojama dėl objektyvių nuo pareiškėjo valios nepriklausančių priežasčių(pvz., pareiškėjo mirtis, ilgalaikis profesinis nepajėgumas, stichinė nelaimė, padariusi stiprų poveikį valdai).

Tokiais atvejais pareiškėjas ar jo įgaliotas asmuo per 10 darbo dienų nuo tada, kai atsiranda tokia galimybė, kartu su paraiška pateikia prašymą priimti pavėluotą paraišką ir vėlavimo priežasties pagrindimo dokumentus.

Paraiškos administruojamos anksčiau

Nors iki deklaravimo pabaigos liko beveik mėnuo, pareiškėjai raginami nedelsti ir deklaruoti nelaukiant termino pabaigos, mat pirmieji, pateikusieji paraiškas, anksčiau gaus ir paramą - jų paraiškos bus greičiau administruojamos.

Vėluojantys teikti paraiškas taip pat rizikuoja sulaukti patikrų. Patikros vykdomos visus metus ir priklausomai nuo jų rezultatų (kaip laikomasi pagal atitinkamas priemones ar programas prisiimtų įsipareigojimų įvykdymo), skiriasi ir datos, kada bus išmokėta parama.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių