Pasaulio ekonomikos atsigavimą įžvelgia ir „Evli“ analitikai

Pasaulinė ekonomika stabilizuojasi – atsigavimas po krizės, prasidėjęs trečiąjį me-tų ketvirtį, įsibėgėja, mano Šiaurės ir Baltijos šalyse veikiančio investicinio banko „Evli“ analitikai. Pasak jų, šios tendencijos gali tęstis dar 2-3 ketvirčius.

„Praėjo metai po finansų rinkų griūties, dar pavasarį kalbėjome, kad blogiausia jau praeityje, tad ateinančius metus pradedame turėdami geras perspektyvas“, – sakė Kimas Pessala, „Evli“ turto valdymo vyriausiasis investicijų vadovas iš Suomijos.

Prasidėjusį teigiamą ekonomikos ciklą, pasak „Evli“ analitikų, sustiprina įmonės, šiuo metu didinančios savo atsargas, stabilizavimąsi rodo ir kylančiose rinkose į įprastas vėžes grįžtantis ilgalaikis augimas.

„Visa tai rodo, kad artimiausius 6-9 mėnesius galime tikėtis besitęsiančio ekonomikos ir rinkų augimo ciklo“, – sako Martynas Grikinis, „Evli“ investicinių portfelių valdytojas Baltijos šalims.

Per šį laikotarpį, „Evli“ analitikų nuomone, turėtų išlikti rekordiškai mažos palūkanų normos, neturėtų kilti ir infliacijos spaudimo.

Tačiau per ateinančius 1-3 metus teigimas ekonomikos atsigavimo ciklas greičiausiai išsikvėps, galima laukti infliacijos didėjimo bei aukštesnių palūkanų ir griežtesnės centrinių bankų monetarinės politikos. Ir toliau vertę turėtų prarasti kreditų rinka – ji susidurs su tokiais sunkumais, kaip blogos paskolos ir atidėjimai, ribotas likvidumas ir brangus finansavimas.

"Kylančios palūkanų normos ir didėjanti rizikos grąža gali neigiamai atsiliepti įmonių bei bankų balansams, tai vėl gali sukelti nestabilumus rinkoje, tačiau jie turėtų būti palyginti maži“, – pastebi K.Pessala.

Tokiu atveju pasaulinis atsigavimas iš krizės klostytųsi pagal W scenarijų, tačiau antrasis dugnas nebūtų toks gilus, kaip blogiausiu ekonomikos atsigavimo atveju. „Vis dėlto galima manyti, kad antrojo dugno greičiausiai sulauksime – ekonomikos augimas nebus pakankamai stiprus, nors iki šiol rinkos demonstruoja labai optimistinius atšo-kimo rodiklius“, – teigia M.Grikinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių