Partijos kitąmet iš biudžeto gaus ne 5 mln., bet 20 mln. litų

Vyriausybė tęsia savo pažadą skylėtame kitų metų biudžete keturis kartus padidinti dotaciją politinėms partijoms, kurių jau nebegalės finansuoti verslas.

Seime ketvirtadienį rengiamas antrasis 2012-ųjų biudžeto projekto svarstymas. Per pastarąsias tris savaites, praėjusias nuo pirmojo svarstymo, pataisas jam pateikė Vyriausybė.

Ministrai, peržiūrėdami biudžetą, nepamiršo politikams duoto pažado smarkiai padidinti dotaciją partijoms.

Iki šiol biudžeto projekte buvo numatyta, kad politinėms jėgoms iš biudžeto paskirstoma beveik 5,5 mln. litų. Seimo antrajam svarstymui teikiamame projekte jau numatyta, kad partijos gaus 20,278 mln. litų.

Premjeras Andrius Kubilius pažadėjo padidinti dotaciją partijoms iki keturių kartų, kai Seime buvo svarstomas Prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktas pasiūlymas uždrausti juridiniams asmenims finansuoti politines jėgas. Nors dėl šio valstybės vadovės pasiūlymo nemažai politikų reiškė įvairiausių abejonių, jam galų gale buvo pritarta šį antradienį Seime.

Tad nuo Naujųjų metų partijos jau nebegalės gauti finansavimo iš verslo bendrovių. Partijų iždams papildyti lieka tik įvairūs kitokie būdai, tarp jų bene svarbiausias – biudžeto dotacijos.

Kitąmet rudenį vyks naujojo Seimo rinkimai. Vyriausioji rinkimų komisija pateikė skaičiavimus, pagal kuriuos parlamento rinkimų kampanijos partijoms kainuoja apie 20-30 mln. litų.

Todėl diskutuodami dėl draudimo juridiniams asmenims finansuoti partijas politikai atkreipdavo dėmesį, jog priėmus tokį Prezidentės projektą tektų maždaug iki 20 mln. litų padidinti dotaciją partijoms iš biudžeto.

Partijoms skirta biudžeto eilutė ūgtelėjo nepaisant dabartinių pastangų ir aštrių diskusijų, kaip užkimšti dėl pablogėjusios ekonominės prognozės kitiems metams neseniai atsivėrusios papildomos beveik milijardo litų skylės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Melžėjai

Melžėjai portretas
Kas darosi po 1991-jų ir kam reikalingas įstatymas, baudžiantis iki 2-jų m. kalėjimo už “okupacijos neigimą”, sausio 13-os ar miškinių “niekinimą” ir pan.? Labai jau primenantis liūdnai pagarsėjusį dvasininkų seminarijos auklėtinio J. Džiugašvilio-Stalino laikų 58 str., pagal kurį sodindavo už “negeras” kalbas. Įsižiūrėkite. Įsiklausykite. Atmerkite akis. Jie melžia. Valstybę. Lietuvą. Kartu ir mus visus. Lyg pusiau šventą karvę. Dieną ir naktį. Kartais net iš abiejų pusių. Kai kurie net ir po mirties… Į guminį besąžinės ir gobšumo kibirą.Dvidešimt antrus metus. Tie, kuriems reikalingi tokie įstatymai. Kad žmonės tiesos nesužinotų. Vieni jau baigė melžti, o kiti tęsia. Arba pradėjo jį vėliau. Geriausiai sekasi, kai abu melžėjai sutuoktiniai,kai melžia kartu arba pakeisdami vienas kitą. Įsižiūrėkite į „stogus" ir „stogines", po kuriais ir po kuriomis galima melžti tą lietuvišką juodmargę bet kokiu oru, nebijant, kad pasvilins pakaušį, nors ir labai ūkanota Lietuvos teisingumo saulė. Įsižiūrėkite. Įsiklausykite. Melžia. Tą beveik šventą lietuvišką karvę. Labiau “nusipelnę” - po „stogais", nenusipelnę - tik probėgomis. Ne veltui net vienas seimo narys šoko su karvės tešmeniu...pamąstykite! Niekas taip nesuteršė mūsų valstybės garbės kaip tie, pasivadinę save signatarais, stribų pavyzdžiu išsireikalavę dar kažkokias rentas, kurios daugiau nei penkis kartus viršija eilinio žmogaus realų uždarbį. Už kokius nuopelnus jiems skirti tie papildomi pinigai? Gal už tai, kad balsavo už atsiskyrimą nuo TSRS? Tuo laiku net beždžionė būtų taip balsavusi – TSRS galą jautė net visiški bukapročiai. Kai kurie net nebalsavo, bet nepraleidžia progos pasinaudoti išmokomis, pavadintomis "renta". Ne tam juos žmonės delegavo į Aukščiausiąją tarybą, ne to tikėjosi ir ne tokio gyvenimo laukė. Ką konkretaus padarė bent vienas vadinamasis signataras, kad nebūtų tokio bordelio Lietuvoje, kad žmonės neskurstų, nebadautų, nebūtų niekinami ar priversti palikti Tėvynę visiems laikams?

Skerslatvis

Skerslatvis portretas
Baisu. Gal greit sugalvos iš IX-ojo forto muziejaus vėl atkūrti veikiančia įstaiga? Kokią progą mokėsčių mokėtojas turintis vienus politinius įsitikinimus, pavyzdžiui social-demokratas, net nežinodamas nori-nenori tures iš savo kišenės palaikyti kokia nors tik Smetonos laikais girdėta "Pavasario kregždučių partija"?..

lietuvis

lietuvis portretas
Na tautiečiai - ilgai dar kęsim partijų ir Kubiliaus puotą maro metu?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių