Parlamentas nesutinka legalizuoti „naminukės“

Seimas nelinkęs legalizuoti naminės degtinės varymą ūkiuose, užsiimančiuose kaimo turizmu ar tradiciniais amatais.

Parlamento Ekonomikos komitetas trečiadienį apsvarstė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas ir joms nepritarė.

Šių pataisų tikslas - įteisinti ne didesnės kaip 65 procentų koncentracijos naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų gamybą bei vartojimą, „suteikiant jų gamybos, laikymo ir vartojimo teisę ūkininkams, teikiantiems licencijuotas kaimo turizmo paslaugas ir turintiems tradicinių amatininkų sertifikatus“.

Ekonomikos komitetas balsų dauguma nusprendė atmesti šį projektą, atsižvelgdamas į neigiamas Seimo teisininkų išvadas, taip pat parlamento Sveikatos reikalų, Kaimo reikalų, Biudžeto ir finansų komitetų, Vyriausybės, valstybės institucijų, piliečių, visuomeninių organizacijų bei asociacijų pareikštą nepritarimą.

Dėl grupės liberaliai nusiteikusių Seimo narių pateikto projekto įteisinti „naminukę“ dar turės balsuoti visas parlamentas.

Šis projektas parengtas dar prieš pustrečių metų, tačiau iki šiol narstytas įvairiose institucijose.

Vienas projekto iniciatorių, Liberalų sąjūdžio atstovas Audrius Endzinas aiškino, kad pasiūlymai dėl „naminukės“ legalizavimo atsirado atsižvelgiant į Europos Sąjungoje vyraujančią praktiką: „Daugelyje ES šalių, tokių kaip Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje ir kitose, leidžiama užsiimti smulkiąja alkoholinių gėrimų gamyba. ES šalių teisėje yra apibrėžiama tradicinių namudinių distiliuotų gėrimų sertifikavimo tvarka, jų gamybai keliami reikalavimai, mokesčių dydis, kokybės standartai, leidžiamos pagaminti produkcijos kiekiai. Tokie gėrimai paprastai gaminami, parduodami ir vartojami tik žemės ūkio savininko teritorijoje ir tik tose patalpose, kurios priklauso savininkui. Manome, kad ir Lietuvoje galėtų būti įteisinta panaši tvarka“.

Seimo Ekonomikos komitetas trečiadienį iš esmės pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis ketinama pažaboti kavinių ar barų, kur prekiaujama tik alkoholiu, kūrimąsį ar plėtrą. Tiesa, pagrindiniam Sveikatos reikalų komitetui, kurio išvadą dėl šių pataisų svarstys visas parlamentas, siūloma  nustatyti išimtis, kam apribojimai nebūtų taikomi.

Pasak socialdemokrato Rimanto Sinkevičiaus, nustatant išimtis „būtina atkirti girdyklas nuo normalių restoranų“.

Pasiūlytomis pataisomis liberalsąjūdietis Erikas Tamašauskas siūlo sukonkretinti viešojo maitinimo sąvoką ir numatyti, kad maitinimo įstaiga turi būti įrengta laikantis higienos normų ir taisyklių, joje turi būti gaminami ir realizuojami patiekalai. Taip pat siūloma uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais 22-8 val. ne tik parduotuvėse (išskyrus savivaldybių tarybų ribojamus atvejus), bet ir viešojo maitinimo įmonėse. Maitinimo įmonės, gavusios licencijas verstis mažmenine prekyba alkoholiu, turėtų teisę parduoti jį 22-8 val. tik vartojimui vietoje - be teisės išsinešti.


Šiame straipsnyje: Degtinėdegtinės kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių