Parlamentaras siūlo neišsimokantiems už būsto paskolas bankams grąžinti tiek, kiek vertas būstas

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Remigijus Žemaitaitis pirmadienį Seime įregistravo Civilinio kodekso pakeitimo įstatymo projektą, kuriuo siūloma numatyti galimybę kreditus gavusiems asmenims, jų nemokumo atveju, gražinti tik tą dalį visų pasiskolintų piniginių lėšų, kuri padengiama iš varžytinių parduotu turtu, dėl kurio įsigijimo ir buvo sudaryta kreditavimo sutartis.

Tos kredito ir su juo susijusių mokėjimų dalies, kurios nepadengs parduotas turtas, kredito gavėjas neturėtų grąžinti. Tačiau, atsižvelgiant į protingumo, teisingumo principą, tokia išskirtine galimybe bus galima pasinaudoti tik fiziniams asmenims, kreditus gavusiems nekilnojamajam turtui įsigyti, ir tik vienintelį kartą.

Siūlymą R. Žemaitaitis grindžia tuo, kad, jo teigimu, Kredito įstaigos, suteikdamos kreditą, visuomet atsižvelgia į hipoteka įkeičiamo turto, kuriuo užtikrinamas paskolos grąžinimas, vertę, įvertina besikreipiančio dėl kredito suteikimo asmens gaunamas pajamas, asmens galimybę grąžinti jam suteiktas pinigines lėšas.

"Bankai turi visas galimybes tinkamai įvertinti kredito grąžinimo riziką. Atsižvelgiant į tai, jie ir privalo prisiimti visą riziką ir jos rezultatus, t.y. išieškoti suteiktas pinigų lėšas tik iš to turto, kurio įsigijimui ir buvo suteiktas kreditas. Kredito dalies ir su juo susijusių mokėjimų, kurių nepadengia iš varžytinių parduotas turtas, bankai neturi reikalauti iš kredito gavėjo. Tai – kredito įstaigų prisiimama rizika", - teigia pralamentaras.


Šiame straipsnyje: būstasNTpaskolaBūsto paskola

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių