Parlamentarai nori uždrausti prekybą alkoholiu maisto prekių parduotuvėse

Seimas rudenį svarstys pasiūlymą prekybą alkoholiu leisti tik specializuotose parduotuvėse. Jei Seimas tam pritars, alkoholis dings iš prekybos centrų lentynų.

Tokias pataisas jau rudenį parlamentui teiks Seimo Sveikatos reikalų komitetas, vadovaujamas Antano Matulo.

„Ateityje, manau, vis tiek pasieksime, kad alkoholiu būtų prekiaujama tik specializuotose parduotuvėse. Tokios pataisos jau yra užregistruotos. Mūsų komitete į rudens sesijos darbų planą įtrauktos keliolika įstatymo pataisų“, - 1diena.lt teigė A.Matulas.

Pasak jo, jeigu Seimas pritartų tokiems pakeitimams, įstatymo pataisos įsigaliotų maždaug po dvejų metų, 2013-aiasiais. Per likusius dvejus metus prekybininkai turėtų pasiruošti alkoholio iškeldinimui iš lentynų.

Prekybininkai, savo ruožtu, laikosi nuomonės, kad įvairūs draudimai nėra pati geriausia tautos auklėjimo priemonė.

„Pasaulyje yra įvairių sprendimų. Kai kur veikia tik specializuotos parduotuvės. Nežinau, ar tai yra geriau. Pasilikčiau prie nuomonės, kad didžiausia kontrolė, geriausias žmonių paruošimas yra prekybos tinkluose. Jeigu žmonės žinos, kad gerti yra nesveika – mes tiktai už. Mūsų nuomone, ne tik uždraudžiant reikia kovoti su alkoholio žala. Reikia keliauti per žmogaus sąmonę: nuo mokyklos rodyti, kaip alkoholis pakenkia sveikatai, griauna žmonių gyvenimus. Manyčiau, šitas kelias būtų veiksmingiausias“, - 1diena.lt teigė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Marius Busilas.

Pasak jo, kraštutinumų trūkumus puikiai parodo kontrabandinė prekyba. Esą apie 30-40 proc. Lietuvoje suvartojamo alkoholio yra kontrabandinis.


Šiame straipsnyje: prekyba alkoholiu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių