Parlamentarai atvirauja: politika kenkia jų verslui

Verslas sunkiai dera su politika, pripažįsta Seimo nariai, kurių įmonės per krizę daugiau ar mažiau nukentėjo ir kurie priversti rinktis: arba įstatymų leidyba, arba vadovavimas įmonėms. Samdyti direktoriai vilčių nepateisina.

Bemaž pusė Seimo narių yra įvairių Lietuvoje ir užsienyje veikiančių įmonių akcininkai. Kad dėl politikos verslas nukenčia, rodo tai, jog Valdemaras Valkiūnas linkęs savo valdomas įmones parduoti, Andrius Šedžius jau apsisprendęs artėjančiuose Seimo rinkimuose nedalyvauti, o Vytautas Galvonas, ar tęsti politiko karjerą, nutars per artimiausią pusmetį, pirmadienį informuoja dienraštis „Verslo žinios“.

Kol V. Galvonas dirbo Seime, viena iš jo įmonių „Ogmios Astra prekyba“ bankrutavo, kita - „Ogmios Astra laikrodžiai“ - patyrė nuostolių.

Jis vadovaujasi nuostata, kad, jeigu nori gerai padaryti - turi daryti pats, nes samdytas direktorius dirba ne sau, o už algą. Be to, parlamentaras įsitikinęs, kad valdyti nedidelį akcijų paketą irgi neapsimoka - turėdamas vienos žuvininkystės įmonių akcijų jis patyrė, kad smulkusis akcininkas vargiai gali gauti naudos, nes įmonės savininkas su šeimos nariais uždirbtą pelną išsimokėdavo kaip tantjemas.

A.Šedžius sako, kad dėl jo dalyvavo politikoje negautas pajamas būtų galima vertinti keliais milijonais eurų. Seime, anot jo, galima dirbti tada, jei turi investicinį verslą - tai yra kai pinigai įdėti į pastatus ar žemę Bet jei turi gamybą ar užsiimi paslaugomis, procesams turi vadovauti pats, nes samdomasis vadovas niekada nepadarys tiek, kiek savininkas.

Per šią Seimo kadenciją A. Šedžius pardavė prekybos namus BMZ (Baltarusijos metalurgijos gamykla) ir maisto parduotuvių tinklą Baltarusijoje valdančios „Belailit“ 50 proc. akcijų.

Du dešimtmečius prekybos, logistikos ir biurų nuomos verslą kaimyninėje Latvijoje plėtojęs įmonių grupės „Voldemare“ savininkas V.Valkiūnas sako, kad jam dabar politika įdomiau nei verslas. Įmonės „Voldemars“ pajamos per metus siekia per 50 mln. litų. Turtingiausių verslininkų sąrašuose minimos parlamentaro įmonės „Voldemars“ turtą ekspertai vertina 35 mln. litų.

„Darbietis“ Kęstutis Daukšys turi įmonių „Kilimai“, „Balticum grupė“ ir „Baltveda“ akcijų. Iš verslo į politiką atėjęs, jis teigia neatkertantis kelių pasukti atgal, nes nežinąs, kiek jam dar lemta būti politikoje, mat ateitis nenuspėjama. Bet jei ir būtų priverstas grįžti į verslą, abejoja, ar toks žingsnis pasiteisintų, nes yra atitrūkęs nuo aplinkos, nebežino, kuo kvėpuoja rinkos.

„Kilimai“ apyvartos skaičių nepateikia. Iki šiol didžiąją dalį pajamų įmonė gauna iš nekilnojamojo turto - gamybos ir sandėliavimo patalpų nuomos.


Šiame straipsnyje: Seimo nariaiverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių