Parengtas „Sodros“ gelbėjimo planas

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos šią savaitę baigtame rengti pensijų sistemos reformos priemonių plane, kuris šiuo metu derinamas su Vyriausybe, numatoma galutinai įteisinti iki 2 proc. sumažintą asmens draudžiamųjų pajamų kaupiamąją įmoką į pensijų fondus, didinti vyrų ir moterų pensinį amžių iki 65 metų, o 2,7 mlrd. litų siekiantį "Sodros" deficitą panaikinti per trejus-ketverius metus.

Reformuojant socialinio draudimo sistemą šiuo metu iš valstybės biudžeto mokamos valstybinės pensijos ir įvairios rentos būtų perduodamos naujai įkurtiems profesiniams fondams, ketvirtadienį rašo "Lietuvos žinios".

Pasak viceministro Audriaus Bitino, parengtame plane numatyta, kad norintieji kaupti senatvei didesnes sumas galės į pensijų fondus savanoriškai pervesti dar 2 proc. draudžiamųjų pajamų.

Dar svarstoma galimybė, kad valstybė šiems žmonėms skatinti galėtų teikti subsidiją, kuri sudarytų apie 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio, tad į pensijų fondus būtų pervedama maždaug 6 proc. draudžiamųjų pajamų.

"Sugrąžinti 5,5 proc. įmoką į fondus tikrai nesiūlysime. Tai ydingas principas. Privatūs fondai neturi būti finansuojami "Sodros" lėšomis. Tai turi būti privati iniciatyva, o valstybė ją skatins lengvatomis", - aiškino A.Bitinas.

Pagal šį planą vyrų ir moterų pensinis amžius nuo 2012 metų pamažu didėtų ir 2026-aisiais pasiektų 65 metus. Moterims pensinis amžius kiltų greičiau, nes jos dabar į pensiją išeina 60-ies, o vyrai - 62-ejų su puse.

Planuojama skatinti žmones kuo ilgiau likti darbo rinkoje, o išėjimą į pensiją anksčiau laiko riboti mažesnėmis išmokomis. "Europos Sąjunga ragina kuo greičiau naikinti išankstinių pensijų sistemą. Kol kas to nenumatome, bet ateityje išėjusieji į pensiją anksčiau gautų mažesnes išmokas," - dėstė viceministras.

A.Bitinas teigė, jog socialinio draudimo ir pensijų kaupimo sistemą Lietuvoje siūloma reformuoti pagal Vilniaus universiteto docento Teodoro Medaiskio pasiūlytą vadinamųjų apskaitos vienetų (taškų) sistemos modelį.

Kartu ministerija teiks ir Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktoriaus Raimondo Kuodžio rengtą "virtualių sąskaitų" modelį. Kuris iš jų geresnis, spręs Seimas.

Viceministras teigė, jog ateityje bazinę pensiją iš valstybės biudžeto (dabar yra 360 litų) gautų tik mažai uždirbantys žmonės, visiems kitiems pensija būtų mokama iš socialinio draudimo įmokų. "Taip siekiame aiškiai atskirti socialinį draudimą nuo socialinės paramos", - sakė A.Bitinas.

Turėtų išnykti ir dabar mokamos mokslininkų valstybinės pensijos bei įvairios rentos. Vadinamosios privileginės pensijos ateityje turėtų būti mokamos iš profesinių fondų, kuriuos sudarytų pačių darbuotojų įmokos ir institucijų indėlis. Pareigūnų pensijų siūloma nenaikinti, bet įvairias rentas, pavyzdžiui, sportininkų, siūloma peržiūrėti.

Šiuo metu mėnesio vidutinė socialinio draudimo senatvės pensija, turint būtinąjį socialinio draudimo stažą, yra 769 litai, vidutinė socialinio draudimo senatvės pensija - 740 litų.

Valstybinė socialinio draudimo bazinė pensija nuo 2008 metų yra 360 litų.

Numatoma, kad 2011 metais "Sodros" išlaidos bus 2,75 mlrd. litų didesnės nei įplaukos.

Vasarį "Sodros" išmokos buvo 245,5 mln. litų didesnės už pajamas. Pagal planą "Sodros" pajamos su išmokomis turėtų susilyginti 2014-2015 metais.


Šiame straipsnyje: Sodra

NAUJAUSI KOMENTARAI

AntiSodra

AntiSodra portretas
''Privatūs fondai neturi būti finansuojami "Sodros" lėšomis'' - o kas į tą sodrą sumoka, gal atsakysite prakeiktieji?

Taip

Taip portretas
Man taip pat uzkliuvo sis teigenis! Juk cia musu busimu pensininku pinigai ir nieko kito! Ir jeigu mes busimi pensininkai matom, kad SODRA musu pinigus maziausiai naudoja neoptimaliai, o tiesa sakant isvogia ir svaisto, tai aisku kad mes begam i privacius pensiju fondus, nes ten bent kontroliuojam situacija.

AntiSodra antram

AntiSodra antram portretas
Tam ir dalykas, kad tie pinigai ne būsimiems pensininkams, o esamiems, tiesiog biesina tokia sistema.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių