Paramos už renovaciją didinimas – tik esant valstybės finansinėms galimybėms

Valstybės parama daugiabučių renovavimui gali būti padidinta iki 50 procentų, jeigu biudžete bus tam tikslui rastos finansinės galimybės.

Taip trečiadienį apsisprendė Vyriausybė, nagrinėjusi galimybes paskatinti gyventojus dalyvauti gyvenamųjų namų renovacijos programose.

„Nuspręsta, kad tikslinga didinti paramą daugiabučių renovavimui. Ji galėtų siekti iki 50 proc., jeigu įgyvendinus namo pertvarkos projektą būtų pasiekta atitinkama kokybė. Tačiau kokia bus tiksli teikiamos valstybės paramos dalis, priklausys nuo valstybės galimybių“, - paaiškino premjeras Andrius Kubilius.

Šiuo metu renovuojantiems būstus yra siūloma 15 proc. siekianti kompensacija. Todėl tikimasi, kad padidinus ją iki 50 proc. gali būti paskatintas žmonių dalyvavimas daugiabučių renovavimo programose.

Anot premjero, tokia tvarka dėl padidintos kompensacijos išmokėjimo galimybių galiotų iki 2013 metų pabaigos. „Taigi, yra tikimybė, kad iki to laiko žmonės, dalyvaujantys renovavimo programose ir jau vykdantys atitinkamus projektus, gaus daugiau ne dabar numatyti 15 proc., bet ne daugiau kaip 50 proc. viso projekto kainos“, - teigė A.Kubilius.

Žurnalistų paklaustas, ar tikrai tokios galimybės padidins žmonių susidomėjimą renovacija, premjeras juokaudamas atsakė: „Žinoma, būtų geriausia, kad būtų kompensuojama 150 proc. visos kainos. Bet kalbant rimtai, parama bus didesnė, nei numatyta dabar, nors ir kol kas negalima garantuoti konkrečių skaičių ir tikslių sumų“.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas pastebėjo, kad iki gegužės 16 dienos speciali darbo grupė turės įvertinti valstybės finansines galimybes ir pateikti konkrečius pasiūlymus, iki kokių skaičių gali būti didinama valstybės parama dalyvaujantiems renovacijos programose, ir kokios turi būti nustatytos sąlygos, kad padidinta parama būtų suteikta.

„Gegužės 16 dieną bus aiškesnė kelrodė žvaigždė, kaip bus su kompensacijomis už renovuojamus būstus. Bet kokiu atveju, šių metų biudžete nėra numatytos papildomos lėšos mokėti didesnę paramą. Čia būtų kalba apie netolimą ateitį. Bet pabrėžčiau, kad didesnė parama būtų skirta tik esant atitinkamoms valstybės galimybėms“, - tvirtino ministras.

Jis pripažino, kad jeigu nebūtų rasta galimybių jau kitąmet mokėti didesnes kompensacijas už renovuojamus būstus, tuomet ši galimybė kol kas nebūtų įgyvendinta, perkėlus ją 2013-iesiems ir galbūt dar vėlesniems metams. „Tačiau manau, kad biudžeto galimybės bus rastos“, - teigė G.Kazlauskas.

„Manau, kad tai tinkamas, racionalus Vyriausybės sprendimas. Tikimės, jis paskatins daugiabučių atnaujinimo programos įgyvendinimą. Renovacija pirmiausia reikalinga žmonėms, kurie gyvena neremontuotuose būstuose ir moka už per langus bei stogus išspinduliuojamą šilumą“, - kalbėjo premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kelmiskiai

kelmiskiai portretas
renovacija jau eina i pabaiga,o del valstybes finansavimo niekas musu mieste nejuda,trys menesius laukiame atsakymo o jo nera.pinigus reikalauja sumoketi ,bet is kur paimti tai nenurodo.prasoma paaiskinti, ka mums daryti.dekojame
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių