Paprastės vaisių ir daržovių prekybos standartai

Jei šalys narės kvalifikuota dauguma balsuos už Europos Komisijos pasiūlytą reglamento projektą, vaisių ir daržovių sąrašas, kuriems taikomi specifiniai kokybės reikalavimai, sutrumpės iki dešimties.

Specifiniai kokybės reikalavimai bus taikomi obuoliams, citrusiniams vaisiams, kiviams, salotoms, persikams ir nektarinams, kriaušėms, braškėms, saldžiajai paprikai, vynuogėms ir pomidorams.

Mažmeninėje prekyboje parduodamiems vaisiams ir daržovėms, skirtiems perdirbti, bus taikomos išimtys, parduodant produktus be specifinių prekybos standartų, rašoma Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro pranešime.

Bendrieji prekybos standartai bus supaprastinti, paliekant tik minimalius kokybės ir brandos reikalavimus, supaprastintas tolerancijos ribas bei ženklinimą.

Ženklinant vaisių ir daržovių mišinių pakuotes, bus nurodoma bendra kilmės šalis, t.y. „ES šalių vaisių ir daržovių mišiniai", „ne ES šalių vaisių ir daržovių mišiniai" ir „vaisių ir daržovių mišiniai iš ES ir ne ES šalių". Šie pakeitimai daromi atsižvelgiant į vartotojų interesus bei siekiant sumažinti netinkamos pagal dabartinius reikalavimus produkcijos kiekį.

Dauguma naujųjų šalių narių (Slovakija, Belgija, Slovėnija, Lenkija, Vengrija, Lietuva, Latvija, Čekija, Rumunija, Bulgarija) ir senbuvės Pietų Europos šalys (Italija, Graikija, Ispanija, Prancūzija, Kipras) pasisako prieš tokį reglamento pakeitimo projektą, motyvuodamos tuo, kad supaprastinus prekybos standartus, suprastės vaisių ir daržovių kokybė. Todėl gali nukentėti vartotojai ir produkcijos gamintojai, taip pat bus sugriauta tiek metų kurta, įgyvendinta ir pasiteisinusi sistema.

Užsitęsus reglamento projekto svarstymui, Vokietija, Austrija ir Portugalija pakeitė savo nuostatas ir pasisako už projekto patvirtinimą.

Pritariančiųjų projektui nuomone, prekybinius reikalavimus turėtų sureguliuoti rinka, t.y. produkcijos kokybę turi diktuoti vartotojo pasirinkimas. Supaprastinti prekybos reikalavimai turėtų įsigalioti nuo 2009 m. liepos 1 dienos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių