Panaikinus lengvatą litras benzino gali brangti 9 centais, dyzelino – 6

Kitąmet litras A-95 benzino mažmeninėje prekyboje gali brangti 9 centais, o litras dyzelino – 6. Seimas pritarė akcizų lengvatų energetiniams produktams iš biologinės kilmės medžiagų ar su jų priedais naikinimui.

Tiesa, pritarta pataisai, kuri numato, kad akcizų lengvatos bus naikinamos tik į benziną ar dyzeliną įmaišomai biodegalų daliai. Didesnės koncentracijos mišiniams ir toliau bus taikoma lengvata, rašo portalas Delfi.

Už akcizų lengvatų energetiniams produktams iš biologinės kilmės medžiagų ar su jų priedais naikinimą pasisakė 85 Seimo nariai, susilaikė 4, balsavusiųjų prieš nebuvo.

Kartu Seimas, naikindamas šią lengvatą, pritarė parlamentarų Vito Matuzo ir Jono Šimėno pataisai, pagal kurią ši lengvata ir toliau galiotų toms įmonėms, kurio biokuro maišo daugiau nei numato teisės aktai. Dabar reikalaujama, kad biokuras sudarytų bent 5 proc. viso kuro.

„Tai yra susiję su ateities planais, nes šiuo metu yra tik keletas degalinių, kurios į degalus įmaišo daugiau nei 5 proc. biokuro. Lengvata galiotų tai maišomo biokuro daliai, kuri viršija 5 proc. Ši lengvata sudaro prielaidas maišyti didesnį kiekį biokuro, o įmaišius jo daugiau, atsiranda prielaidos pigti kurui“, – delfi.lt po pataisų priėmimo sakė J. Šimėnas.

Skaičiuojama, kad atsisakius lengvatos valstybės biudžetas 2010 m. papildomai gautų apie 70 mln. litų pajamų (apie 37 mln. litų už benziną ir apie 33 mln. litų už dyzelinius degalus).

Įstatymo projekto iniciatoriai pripažįsta, kad panaikinus lengvatas gali padidėti energetinių produktų iš biologinės kilmės medžiagų ar su jų priedais kaina: vidutinė mažmeninė litro A-95 markės benzino kaina – apie 0,09 lito, atitinkamai litras dyzelinių degalų – 0,06 lito.


Šiame straipsnyje: benzinasakcizas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių