Paklausiausias būstas atpigo dar 5 procentais

Trečiąjį metų ketvirtį nekilnojamojo turto rinkoje toliau tęsėsi metų pradžioje prasidėjęs kainų mažėjimas. Paklausiausias ekonominės ir vidutinės  būstas liepos - rugsėjo mėnesiais pigo vidutiniškai dar iki 5 proc., ir, palyginti su praėjusiųjų metų pabaiga, yra pigesnis vidutiniškai 10 - 15 proc.

Vilniaus mieste ir rajone naujų būstų pirminėje rinkoje parduota beveik dvigubai daugiau nei antrąjį metų ketvirtį, o visoje Lietuvoje - vidutiniškai maždaug trečdaliu daugiau, - rašoma bendrovės „InReal" trečiojo ketvirčio rinkos apžvalgoje.

Tiesa, naujos statybos butų pirminės rinkos suaktyvėjimas nedaug lėmė bendrą sandorių skaičių ir pagal Registrų centro skelbiamus duomenis,  palyginti su praėjusių metų ketvirčiu, bendras sudarytas būsto pardavimo - pirkimo sandorių skaičius yra maždaug 11 proc. mažesnis.

„Susiklosčiusią situaciją nekilnojamojo turto rinkoje labiausiai veikia prasidėjusi pasaulinė  finansinė krizė ir lėtėjanti Lietuvos ekonomika. Bankai sugriežtino skolinimo sąlygas. Gyventojams gerokai sudėtingiau gauti paskolas, todėl sumažėjo ir nekilnojamojo turto pirkimo -  pardavimo sandorių. Statytojai taip pat yra suinteresuoti greičiau parduoti užbaigtą statyti turtą, todėl buvo linkę daryti įvairių nuolaidų bei mažinti kainas. Dėl vystytojų pozicijos suaktyvėjo ir naujos statybos objektų pardavimai. Labiausiai sumažintos tų objektų kainos, kurių statybos darbai jau yra užbaigti", - komentavo bendrovės „InReal" direktorius Dmitrijus Čudakovas.

Labiausiai buvo sumažintos naujos statybos ekonominės ir vidutinės klasės butų kainos. Toks žingsnis lėmė didesnę nei antrąjį metų ketvirtį šio būsto segmento paklausą.

Rugsėjo pabaigoje Vilniuje vidutinės ekonominės klasės butų su daline apdaila kainos buvo nuo 4500 iki 5300 Lt/kv. m, t. y. maždaug  8 - 12 proc. mažesnės nei praėjusiųjų metų pabaigoje.

Vidutinės klasės butų su daline apdaila kainos sostinėje siekė nuo 5500 iki 6800 Lt/ kv. m, ir, palyginti su praėjusiųjų metų pabaiga, yra mažesnės maždaug 10 - 15 proc.

Rekonstruoti senos statybos butai senuosiuose Vilniaus mikrorajonuose (Lazdynuose, Karoliniškėse, Žirmūnuose ir kt.) vidutiniškai kainavo  5200 - 6500 Lt už kv. m, renovuotini - 4500 - 5200 Lt/kv. m. Per devynis metų mėnesius mažiausiai pigo prestižinis būstas, esantis sostinės Centre, Senamiestyje ir kituose prestižiniuose rajonuose. Tokių butų kainos per tris mėnesius nukrito iki 5 proc. Didelio kainų atotrūkio tarp senos ir naujos statybos prestižinio būsto nepastebėta.

Panašios tendencijos vyravo ir uostamiestyje. Palyginti su vasaros pradžia, Klaipėdos centre ir senamiestyje esančių naujos statybos butų kainos su daline apdaila siekė nuo 7000 iki 10000 Lt/ kv. m, t. y. buvo apie 15 proc. mažesnės nei praėjusiųjų metų pabaigoje.

Panašios kainų mažėjimo tendencijos neaplenkė ir kitų miesto mikrorajonų (Alksnynės, Baltijos per., Miško raj., Debreceno ir kt.). Naujos statybos butai su daline apdaila šiose miesto vietose kainavo nuo 5000 iki 6500 Lt/ kv. m. 


Šiame straipsnyje: Būsto kainoskrito10 procentų

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių