Pajūrio verslininkai: lietuviai pradeda mokytis atostogauti

Laikas prieš ir iškart po Naujų metų – metas, kai pajūrio verslininkai atverčia kalendorius ir pradeda rezervuoti pirmąsias vietas užsienio turistams. Kuršių nerijoje, kaip pastebi nuomos paslaugų teikėjai, punktualiausi vokiečiai, Palangoje – svečiai iš Rusijos. Pasak verslininkų, stropesni lietuviai vietas rezervuoti pradeda kovą ir po truputį mokosi atostogauti – užsisakyti vietas iš anksto.

Skiriasi vokiečių požiūris į atostogas

„Dar nedaug, vienas kitas [teiraujasi], bet jau prasideda rezervacija. Šiuo metu daugiausiai vokiečiai [teiraujasi]. Jų požiūris į atostogas kitoks, ruošimosi periodas kitoks – ruošiasi, galvoja apie atostogas, renkasi geriausius kambarius, o ne paskutinę akimirką. Jie laukia atostogų, renkasi medžiagą apie Nidą, ką aplankyti“, – kalbėjo Nidoje įsikūrusios vilos vadovė Elvyra Balčytienė.

Kad Nidoje vieni punktualiausių – vokiečių poilsiautojai – sutinka ir Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro (KTIC) direktorė Regina Songailienė. Pasak direktorės, su Vokietijos rinka dirba kelios organizuotos turizmo agentūros, jų darbas esą pastovus.

Pasak R. Songailienės, vokiečiai renkasi Nidą dėl senų tradicijų – Kuršių nerija jiems daug reiškia.

„Tai tauta, kuri tikrai vertina poilsį: jeigu nebūsi pailsėjęs – nebūsi darbingas. Matyt, Kuršių neriją vertina ir dėl gamtinių išteklių“, – paklausta, kodėl vokiečiai renkasi šį kurortą, samprotavo R. Songailienė.

E. Balčytienė pridūrė, kad vyresnio amžiaus žmonėms ši vieta siejasi su nostalgija, o jaunesni tiesiog nori pamatyti šį kraštą. „Ir pajūris vidurvasaryje gražus, niekur nerasi, į Turkiją ar Tenerifę nuvažiuosi – pajūris visai kitoks“, – šnekėjo moteris.

Rusų šeimai tinkama Palanga

Kaip patikino Palangoje apartamentus nuomojanti Inga Minalgienė, į Palangą daugiausiai atvyksta turistų iš Rusijos. Šie turistai, pasak verslininkės, taip pat pradeda anksti rezervuotis vietas vasarai – pirmosios užklausos esą pasigirdo jau dabar, o visi kiti, žinantys, kada tiksliai nori atostogauti, vietas prie jūros užsisakyti pradeda vasarį.

„Vasarą pas mus daugiausiai rusų, nes jau būna užsisakę pagrindinius laikus. Lietuviai pradeda gegužės mėnesį, tai labai dažnai būna, kad nėra gero laiko“, – neslėpė I. Minalgienė.

Rusų turistai, anot verslininkės, anksčiau rezervavę vietas šiek tiek sutaupo pinigų, o Palangą renkasi dėl to, kad visi šeimos nariai čia gali susikalbėti rusiškai su vietiniais gyventojais. Moteris pridūrė, kad jau pavasarį Palangos gatvėse pasigirsta pirmieji rusakalbiai turistai.

Lietuviai mokosi atostogauti

Pasak E. Balčytienės, lietuviai pradeda mokytis atostogauti – užsisakinėti vietas iš anksto. Dažniausiai tai esą daro kovo mėnesį, o prieš vasarą jau turi tenkintis likusiomis vietomis.

„Jau penkerius metus iš eilės vietos atostogoms pradedame ieškoti anksti – dar prieš Naujuosius metus. Tada laiko yra pakankamai ir pavyksta rasti geriausią pasiūlymą. Aš ir šiaip gyvenime mėgstu viską susiplanuoti iš anksto, ir kaina pajūryje tada būna mažiausia, ir su darbu lengviau suderinti“, – teigė Lietuvos pajūrį besirenkanti Aida K.

Moteris tikino penkerius metus iš eilės pastebinti, kad aplinkiniai, vietos prie jūros ieškantys vėliau, atostogauja tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir ji, tačiau už nakvynę mokantys kur kas daugiau. „O ir pati turiu karčios patirties – porą metų bandžiau ieškoti vietos paskutinę minutę, tai teko gyventi prastomis sąlygomis, mokėti daugiau, žmonių spūstis didžiulė... Mūsų pajūryje neįmanoma rasti kokybiškos vietos už gerą kainą, jei nepasirūpini iš anksto “, – dėstė Aida K.

Nidos KTIC direktorė R. Songailienė pridūrė, kad jeigu nori gauti kokybišką ir tokią paslaugą, kokios nori, poilsiautojai turi vietas rezervuotis iš anksto. „ Nes jei atvažiuoji piko metu, vietos gal ir bus, bet neaišku, kokios. Gal reikės vieno kambario buto, o gaus trijų. Todėl ir raginame, kad visi susirūpintų rezervacija. Darbas tada konkretesnis ir vienai, ir kitai pusei “, – pokalbį baigė R. Songailienė.


Šiame straipsnyje: atostogospoilsis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių