Paėmę paskolas nerimauja dėl ateities

Beveik kas penktas šalies namų ūkis yra paėmęs būsto, vartotojišką paskolą arba turi kitų įsipareigojimų bankams ar kitoms kredito įstaigoms. Dauguma iš jų - 69 proc. nurodė šiuo metu neturintys sunkumų vykdyti savo finansinius įsipareigojimus, tačiau nerimaujantys dėl ateities.

Dar 15 proc. teigė pagrįstai nuogąstaujantys, kad mokant paskolas jiems gali kilti sunkumų. 5 proc. paskolų turėtojų teigė jau šiandien susiduriantys su rimtais sunkumais mokėti kredito įstaigoms periodines įmokas.

Kas dešimtas paskolą turintis respondentas galimą ekonominį sunkmetį linkęs vertinti kaip natūralų ekonominį reiškinį ir nelinkęs pernelyg nerimauti dėl turimų paskolų.

Bendrovės „Spinter tyrimai" projektų direktorės Raimondos Mikalajūnaitės teigimu, labiausiai bankams įsiskolinę jauni profesionalai: 26-35 metų, turintys aukštąjį išsimokslinimą, didmiestyje gyvenantys specialistai, tarnautojai.

Bendrovės atstovė pastebi įdomią tendenciją, kad dėl neaiškios ateities ir paimtų paskolų labiau linkę nerimauti ne minėtų charakteristikų atstovai, o jauniausio (iki 25 m.) bei vyriausio (virš 56 m.) amžiaus, žemesnio išsimokslinimo gyventojai, dažnai turintys gerokai mažesnę paskolų naštą.

„Galime teigti, kad išsilavinę Lietuvoje besiformuojančio vidutinio sluoksnio atstovai linkę labiau pasitikėti savo jėgomis ir galimą ekonominį sunkmetį pasitinka „iškelta galva", tuo tarpu žemesnio išsimokslinimo, darbininkiškų profesijų bei smulkiu verslu užsiimančių žmonių nuotaikos gerokai niūresnės", - pastebi R.Mikalajūnaitė.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" apklausą atliko šių metų liepos mėnesį. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1 tūkst. 4 respondentai. 


Šiame straipsnyje: paskolanėrimasapklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių