Padidinus MMA, smulkieji verslininkai prašo mažinti mokesčius

Nuo šių metų padidinus minimalią mėnesio algą (MMA), individualią veiklą vykdantys smulkieji verslininkai kreipiasi į Vyriausybę, kad jiems būtų peržiūrėti mokesčių dydžiai. Mat jie susieti su minimalia mėnesio alga.

Smulkieji verslininkai ir prekybininkai skundžiasi, kad didinat minimalią mėnesio algą, su jos dydžiu susieti dirbančiųjų su verslo liudijimais mokami sveikatos draudimo ir pajamų mokesčiai taip pat didėja.

„Užsiimant individuali veikla pagal verslo liudijimus yra ribojama apyvartinė riba. Vadinasi, tas padidėjęs mokestis turėtų būti uždirbamas didesne apyvarta, o šita veikla negali didesnės apyvartos vykdyti. Mes siūlysime, kad būtų privalomojo sveikatos draudimo mokestis būtų fiksuotas, taip pat norėtumėme, kad būtų pakeistos gyventojų pajamų mokesčio nuostatos. Mes norime, kad būtų panaikinta įstatymo nustatyta apatinė riba ir leista savivaldybėms, įvertinus esamą ekonominę situaciją, pačioms nustatyti mokesčius veikloms atlikti“, – kalbėjo Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė.

Šiuo metu užsiimantiesiems individualia veikla gyventojų pajamų mokesčio dydžius pačios gali nustatyti tik rajonų savivaldybės. Didžiuosiuose miestuose yra nustatyta šio mokesčio mažiausiai leistina riba.

„Padidinus minimalią algą, mokesčių tenka sumokėti gerai virš pusantro tūkstančio, o įvertinus kitus mokesčius, tarkime, „Sodros“ –beveik 2 tūkstančiai. Tad per metus susidaro pakankamai didelė mokesčių suma pinigų, kuriuos reikia uždirbti. O kaip šiandien žinome, smulkiajam verslui buvo skirta pakankamai mažai dėmesio, ir vartojimas yra menkas“, – sakė Z. Sorokienė.

Be to, verslininkai siekia, kad užsiimantys įvairiomis veiklomis, neturėtų mokėti kelių sveikatos draudimo įmokų. Beje, nuo to nepriklauso suteikiamų sveikatos paslaugų nei kiekis, nei kokybė.

Mokesčių inspekcijos pareigūnai sako, kad būna atvejų, kai, pavyzdžiui, pensininkas, užsiimantis individualia veikla ir dar dirbantis pagal darbo sutartį nustatytą privalomojo sveikatos draudimo įmoką, moka tris kartus.

„Įstatyme nėra išimčių, kad jie būtų atleisti nuo mokesčių vien todėl, kad yra pensinio amžiaus arba dėl to, kad turi dar darbinių santykių. Mokesčių administratorius administruoja ir vykdo mokesčius taip, kaip nustatyta įstatymuose“, – tvirtino Mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutytė.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas sako, jog turėtų būti peržiūrėti įstatymai, kad dirbančiųjų mokami mokesčiai bent jau nesidubliuotu.

„Esant tokiom varganom pensijom, tikrai pensininką turėtume palikti ramybėje. Jeigu jis kažkur suranda kokio darbelio ar papildo tą savo varganą pensiją, tai tikrai neturėtume jo dar apkrauti mokesčiais. Aš siūlysiu peržiūrėti viską ir kur bus nelogiškumų tokių, dvigubo apmokestinimo ar panašiai, tai stengsimės to išvengti. Visą mokesčių politiką mes turime peržiūrėti per pusmetį“, – tvirtino Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas.

Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija kreipėsi į Vyriausybę, ir jau yra sudaryta darbo grupė, kuri, pasak verslininkų, turėtų inicijuoti Sveikatos draudimo ir Gyventojų pajamų mokesčių įstatymų pataisas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TAI

TAI portretas
Tai kaip čia yra, visur rašo, kad padidino MMA, bet iš tikrųjų tai padidino ne tik MMA, bet ir mokesčius,tai taip reikia ir rašyti, kad padidino MMA ir kartu mokesčius- nereikia mulkinti. Gal mūsų seimūnai nebuvo Anglijoje ir nežino kokie ten neapmokestinami dydžiai ir kitose ES valstybėse?

to TAI

to TAI portretas
Apsh...ko jus jusu isrinkti uspaskiniai ir komuniagos, su Bradausku priekyje :)))) Padidino MMA ir kartu padidino mokescius. Dar jums padidins ir pensijas iki pusantro tukstancio litu - juk tai nesunku infliacijos didinimo atveju; bet kai grietines indelis kainuos 40 litu, o duonos kepaliukas 25 litus, tai tada dar ne taip zagsesit. Bus jum Zimbabve, naivus balvonai. Gavot, buduliai, ko nusipelnet! :))))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių