Padidinta vėjo elektros supirkimo kaina turėtų paskatinti investicijas

Vėjo energetika pernai pagamino apie 1,7 proc. Lietuvos vidaus vartotojų suvartotos elektros energijos, tačiau šiemet padidinus vėjo elektros supirkimo kainą investicijos į šį energetikos sektorių turėtų augti sparčiau.

Bendrovės "4 Energia" direktoriaus Tado Navicko teigimu, iki 2009 metų neapsimokėjo statyti jėgainių, nes vėjo elektros supirkimo tarifas buvo 22 centai už kilovatvalandę (kWh), pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Dabar jaučiame atsigavimą, kai pakilo kaina iki 30 centų už kWh. Vyksta statybos, jau stovi įrengta apie 100 MW galios jėgainių, iki šių metų pabaigos stovės dar kokių 160-170 MW, o iki 2011 metų galo - apie 200 MW", - tvirtino T.Navickas.

Pasak Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) direktoriaus Sauliaus Pikšrio, jei 30 centų už kWh tarifas galios iki 2020 metų, vėjo energetikos projektai atsipirks, o tie, kurie jau investavo, grąžins paskolas bankams,

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) vadovės Dianos Korsakaitės teigimu, nors alternatyvios energetikos supirkimas "brangus", tokia tvarka didina Lietuvos energetinę nepriklausomybę.

"Tačiau tie ūkio subjektai, kurie pasiruošę investuoti į alternatyvią energetiką, nepatiria jokios verslo rizikos. Visą jų verslo riziką iš karto prisiima vartotojai, tiek buitiniai, tie nebuitiniai", - sakė D.Korsakaitė.

Todėl, anot jos, šį reguliavimo mechanizmą reikia keisti. D.Korsakaitė siūlo rengti aukcionus alternatyviai energijai supirkti už mažiausią kainą, kurią gali pasiūlyti energijos gamintojai, arba už mažiausią priedą prie rinkos kainos.


Šiame straipsnyje: vėjo jėgainė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių