Padidėjus pieno supirkimo kainoms ūkininkų prekyba pieno automatais nepasiteisino

Padidėjus pieno supirkimo kainoms ūkininkų prekyba prieš metus pieno pardavimo centruose pastatytais automatais prekybos nepasiteisino.

Ūkininkams priklausančių pieno automatų jau mažėja. Tai ypač pastebima "Maxima" parduotuvėse, kuriose patalpų nuoma brangiausia, rašo "Lietuvos rytas".

Labiausiai graužiasi tie ūkininkai, kuriems perdirbėjai už litrą pieno dabar moka apie 1 litą ar netgi daugiau. Mat pardavinėjant pieną automatuose už 2 litus, ūkininkui lieka mažiau nei litas.

42 centus reikia atiduoti valstybei kaip pridėtinės vertės mokestį. Apie 30 centų kainuoja plastikinis butelis. Dar po 10-20 centų nuo kiekvieno parduoto litro reikia pakloti už pieno transportavimą, darbuotojų algoms, pieno automatų priežiūrai ir ploto prekybos centre nuomai.

Galimybė parduotuvėje "Maxima" pastatyti automatą kiekvieną mėnesį kainuoja po tūkstantį litų. Kituose prekybos centruose nuoma kelis kartus pigesnė.

"Iki" kai kuriose parduotuvėse ima vos 1 lito mokestį, reikia tik susimokėti už elektrą.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina balandį, palyginti su kovu, sumažėjo 2,4 proc. iki 811,4 lito, o per metus - šiemet balandį, palyginti su 2009-ųjų balandžiu, pieno kaina padidėjo 41 proc.


Šiame straipsnyje: pienas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių