A. Pabedinskienė: įstatymai dėl pensijų reformos - rudenį

Įstatymai dėl pensijų reformos Seimą pasieks po pusmečio, sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė. Algimanta Pabedinskienė tikisi, kad visi teisės aktai bus pateikti rudenį.

„Rudens sesijos pirmieji projektai bus pateikti“, - sakė ministrė, ketvirtadienį susitikusi su Seimo konservatorių frakcija.

Laikinai dėl finansų krizės sumažintas pensijas, pasak jos, bus stengiamasi kompensuoti „per greitesnį laikotarpį“.

A. Pabedinskienė patvirtino, kad pašalpų mokėjimas savivaldybėms bus perduotas nuo kitų metų.

„Patirtis ir rezultatai rodo, kad tai (pašalpų mokėjimo perdavimas savivaldybėms - BNS) labai veiksminga. Tikėtina ir pageidautina, kad savivaldybėms būtų atiduota kuo daugiau tų fukcijų, nes savivaldybės arčiau žmogaus“, - sakė A. Pabedinskienė.

Ministrės teigimu, Darbo biržos funkcijos nėra lanksčios.

„Pačių darbuotojų požiūris yra statiškas. Kalbama tik kaip užregistruoti bedarbius, nors pagrindinis Darbo biržos tikslas turėtų būti integruoti žmogų į darbinę veiklą - visais įmanomais būdais ir kanalais ir formomis bendradarbiauti su verslu, gaunant informaciją ir padedant žmonėms integruotis į darbinę veiklą“, - sakė A. Pabedinskienė.

Ministrė pabrėžė, kad atsisakantys renovuoti būstus gyventojai nebus baudžiami, atimant iš jų pašalpas:„Neleis (įstatymas -BNS) žmonėms neteikti tų pašalpų. Kaip tik įstatymu bus skatinama, kad žmonės kuo greičiau įsidarbintų“.

Ji apgailestavo neturinti statistikos, kiek gyventojų nedirba ilgą laikotarpį.

Seimas pernai leido nuo 2013-ųjų balandžio pradėti pensijų reformą. Ji leidžia žmonėms mokėti papildomas įmokas į pensijų fondus arba sustabdyti „Sodros“ įmokų pervedimą į fondus.

Numatoma, kad nuo 2014 metų sausio 1 dienos į pensijųfondus asmuo galės mokėti papildomą 1 proc. dydžio kaupiamąją įmoką, o iš valstybės biudžeto galės gauti papildomą skatinamąją įmoką, kuri sudarytų 1 proc. vidutinio darbo užmokesčio šalyje.

Nuo 2016 metųpapildomos asmens lėšomis mokamos įmokos dydis būtų 2 proc. dalyvio draudžiamųjų pajamų, iš valstybės biudžeto mokamos įmokos dydis - 2 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

„Sodros“ pervedimus į antros pakopos pensijų fondus, kurie nuo 2012-ųjų buvo sumažinti iki 1,5 proc., 2013 metais padidėjo iki 2,5 proc., nuo 2014-ųjų pradžios sumažės iki 2 proc., bet nuo 2020 metų - padidės iki 3,5 procentų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių