„Orlen“ skųs Lietuvą Europos Komisijai (papildyta)

Lenkijos koncernas „PKN Orlen“ ruošia skundą Europos Komisijai dėl Lietuvos veiksmų. Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos šeimininkai tikina, kad Lietuvos geležinkeliai (LG) vykdo nesąžiningą konkurenciją.

Per dideli tarifai

Tokią atomazgą pasiekė dar nuo 2008 metų besitęsiantis „Orlen“ ir LG ginčas. Kaip portalui teigė Lenkijos koncerno atstovas spaudai Dawidas Piekarzas, Mažeikių gamyklai LG taiko nepagrįstai didelius krovinių pervežimo tarifus.

„Taip, ruošiame tokį skundą. Manome, kad LG taiko praktiką, kuria proteguojamos valstybinės įmonės. Ir manome, kad tai prieštarauja konkurencijos principams. Mažeikių gamykla LG ir kitai valstybinei bendrovei „Klaipėdos nafta“ moka brangiau nei tokiu atveju, jeigu abu šie subjektai veiktų konkurencijos sąlygomis“, - sakė D.Piekarzas.

Kliudo ir latviams

Ir tai ne vienintelis lenkų priekaištas LG. „Orlen“ mano, kad geležinkelininkai pasielgė nesąžiningai dar 2008 m., kuomet buvo išardyta dalis geležinkelio trasos, leidžiančios greitai gabenti naftos produktus iš Mažeikių į Latvijos uostus. Esą LG trasą išardė tariamam remontui, kuris nebaigtas iki šiol, o tokia situacija neleidžia Latvijos geležinkeliams konkuruoti su LG.

„Jeigu šioje trasoje laisvai konkuruot LG ir Latvijos geležinkeliai, krovinių pervežimo kainos labiau atitiktų rinką. Tos trasos išardymas ir jos remonto vilkinimas, mūsų manymu, yra tokios (nesąžiningos - red. past.) praktikos įrodymas. Esame įsitikinę, kad konkurencijos principai yra pažeidžiami. Šis reikalas liečia net tris Europos Sąjungos valstybes“, - akcentavo D.Piekarzas.

Pašnekovas kol kas neprognozuoja, kada „Orlen“ skundas pasieks Briuselį. Esą tokiam dokumentui paruošti reikia nemažai laiko.

Priekaištus atmeta

LG atstovai „PKN Orlen“ priekaištus vadina nepagrįstais. „Jie pernai pasirašė sutartis su naujais tarifais. Arba jie nežino, ką pasirašinėja, arba tai blefas“, - portalui sakė LG Teisės tarnybos viršininkas Vilius Nikitinas.

Pasak jo, Lenkijos koncernas taip pat nepagrįstai skundžiasi dėl uždarytos trasos į Latviją. Esą daroma viskas, kad ją kuo greičiau vėl atidaryti. „LG paskelbė konkursą tos trasos rekonstrukcijai, ir ji bus rekonstruojama mūsų bendrovės lėšomis, nors tai ir yra viešos infrastruktūros objektas“, - akcentavo V.Nikitinas.

Penktadienį vyks skubiai surengtas LG ir Lenkijos koncerno valdomos naftos perdirbimo gamyklos „Orlen Lietuva“ atstovų susitikimas. V.Nikitinas teigė nežinantis susitikimo darbotvarkės - esą kol kas LG atstovai informuoti tik apie tai, kad į Vilnių atvažiuos gamyklos direktorius, logistikos vadovas bei atstovas spaudai.

 


Šiame straipsnyje: orlen

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių