„Orlen Lietuvos“ rinkos dalis Latvijoje sparčiai mažėja

Konkurencijos taryba, tirianti šalies degalų rinką, pažymi, kad Lenkijos naftos koncerno "Orlen" valdomos Lietuvos naftos perdirbimo ir transportavimo bendrovės "Orlen Lietuvos" rinkos dalis Latvijoje sparčiai mažėja.

"Orlen Lietuvos" atstovas Jacekas Komaras Komaras tai pripažįsta, tačiau teigia, kad šį pokytį lėmė objektyvios priežastys, rašo "Verslo žinios".

"Latvijos vyriausybė sugalvojo saugoti savo rinką ir neįleisti kitų šalių biokomponentų gamintojų - buvo sąlyga, kad norint Latvijoje parduoti degalus biopriedus reikia maišyti Latvijos teritorijoje. Negalėjome pasiūlyti pigesnių degalų Latvijoje, tačiau visos rinkos nepraradome, nes turėjome įsipareigojimų klientams", - aiškino J.Komaras.

Jis nurodė, kad tokią kaimynų praktiką bendrovė apskundė Europos Komisijai, Latvija buvo priversta atsisakyti diskriminacinių sąlygų, ir Lietuvos bendrovė pradėjo atsiimti prarastą rinką.

Anot J.Komaro, Latvijoje, priešingai nei Lietuvoje, galioja akcizo lengvata biopriedų daliai, todėl tai leidžia bendrovei ir visiems kitiems rinkos dalyviams Latvijoje siūlyti pigesnius degalus, o Estijoje maišyti biopriedus iš viso neprivalu.

Lietuvoje, palyginti su Estija, kalbėjo J.Komaras, didmeninė benzino kaina be mokesčių iki 3 proc. didesnė dėl rezervo kaupimo išlaidų ir iki 5 proc. - dėl to, kad Lietuvoje privalu įmaišyti biopriedų. J.Komaras pridūrė, kad Estijoje galioja ir kitokia rezervo kaupimo sistema - tai daroma valstybės lėšomis, tačiau tos išlaidos pridedamos prie akcizo - tai sudaro apie 1,5 cento už litrą.

"Estijos akcizas yra nurodomas su rezervo mokesčiu, o tai reiškia, kad iš esmės akcizas Estijoje yra mažesnis, nes ne visas keliauja į biudžetą", - sakė J.Komaras.

Anot J.Komaro, kiti naftos produktų gamintojai beveik neeksportuoja savo produkcijos į Lietuvą, nes jiems paprasčiausiai neapsimoka importuoti, nes bendrovė taiko importo paritetą: įmonė įvertina, kiek konkurentams kainuoja importas, ir pasiūlo kiek pigiau.


Šiame straipsnyje: orlen

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių