„Orlen Lietuva" spaudžia geležinkelius vėl mažinti pervežimo tarifus

Lenkijos kapitalo naftos koncernas "Orlen Lietuva" spaudžia valstybės valdomus "Lietuvos geležinkelius" dar kartą mažinti pervežimo tarifus.

Šį klausimą ketvirtadienį Mažeikiuose su "Orlen Lietuvos" vadovybe ketina aptarti susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

"Tikrai neatmetame varianto, kad abi bendrovės gali rasti kompromisą dėl kainų. Tačiau kol kas nelabai įžvelgiu paskatų, kodėl "Lietuvos geležinkeliai" turėtų tarifus mažinti. Jie tik pernai balandį su naftos įmone pasirašė sutartį ir pradėjo taikyti mažesnius tarifus per Šiaulius ir Joniškį dėl uždaryto geležinkelio Rengės kryptimi. O dabar "Orlen Lietuva" nori juos dar sumažinti", - BNS sakė susisiekimo viceministras Arūnas Štaras.

Anot jo, "Orlen Lietuva" savo poziciją argumentuoja tuo, jog pernai patyrė didelių nuostolių, praranda rinką ir jiems tokie logistikos kaštai yra nepalankūs.

"Kita vertus, jie turi licenciją vežimams geležinkeliu. Tuomet galėtų įsigyti kelis lokomotyvus, cisternų, dalį pastarųjų turi ir gabentis savo produkciją savarankiškai. Tačiau jie teigia, kad jiems per didelis infrastruktūros mokestis. Kaip tada "Lietuvos geležinkeliams" pervežimai apsimoka, o "Orlen Lietuvai" - ne?", - sakė A.Štaras.

Anot jo, "Orlen Lietuva" siekia geležinkelio tarifus vėl keisti, nepraėjus nė metams nuo sutarties pasirašymo.

"Tuo tarpu "Lietuvos geležinkeliai" šiuos metus susiplanavo ir pagal tarifus, kurie buvo sutarti su "Orlen Lietuva". Tuomet jie tiko abiems sutarties pusėms", - sakė susisiekimo viceministras.

Tarp "Orlen Lietuvos" akcininko Lenkijos koncerno "PKN Orlen" siekių - perimti valstybės kontroliuojamą "Klaipėdos naftą", įsikūrusią Klaipėdos uoste.

Neturėdamas šios įmonės, "PKN Orlen" nenori investuoti į vamzdynus tarp Klaipėdos ir Mažeikių. Pastaruoju metu "Orlen" daro didelį spaudimą Lietuvos Vyriausybei dėl Klaipėdos įmonės valdymo ir tikisi, kad su ja dėl to bus pradėtos derybos.

"PKN Orlen" valdo 100 proc. "Orlen Lietuvos" akcijų. 100 proc. "Lietuvos geležinkelių" akcijų priklauso valstybei, jas patikėjimo teise valdo Susisiekimo ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių