OREM: Asmens bankroto įstatymas būtinas

Nekilnojamojo turto konsultacijų ir paslaugų bendrovės OREM direktorius Darius Verbyla atviru laišku kreipėsi į kandidatą į finansų ministrus Algirdą Šemetą, kviesdamas prisidėti prie kuo skubesnio Asmens bankroto įstatymo priėmimo.

Pasak D.Verbylos, šio įstatymo priėmimas turėtų teigiamą socialinį, ekonominį ir finansinį poveikį Lietuvos ekonomikai ir visuomenei.

„Priėmus Asmens bankroto įstatymą sumažėtų šešėlinė ekonomika, savižudybių skaičius, asmenims, kurie suklydo prisiimdami tam tikrus finansinius įsipareigojimus, būtų suteikta teisė atsitiesti ir pradėti gyvenimą iš naujo", - įsitikinęs D.Verbyla.

Pagal šiuo metu egzistuojančius įstatymus fiziniam asmeniui, turinčiam finansinių problemų, tenka didelė rizika likti nemokiam bei būti už tai atsakingam visą gyvenimą. Ekonomikai augant nemokumo problemos nebuvo ypač svarbios ir aktualios, tačiau dabartinės ekonomikos būklės kontekste, fizinių asmenų nemokumas gali tapti didele socialine ir finansine problema.

„Nekilnojamojo turto rinkai krentant, vis dažniau susidursime su atvejais, kada užstato vertė neatitiks išduotos paskolos, tačiau dėl esamų įstatymų greiti sprendimai neįmanomi ir todėl labiausiai šioje situacijoje nukentės fiziniais asmenys. Jų vienintelė klaida, kad jie įsigijo būstą pačiame nekilnojamojo turto pakilime, kai bankai bruko paskolas, o žiniasklaidoje mirgėjo pranešimai apie vis kylančias nekilnojamojo turto kainas", - teigė D.Verbyla.

Pasak jo, Asmens bankroto įstatymas paskatintų ir bankus keisti savo vidines procedūras bei paspartinti nemokių asmenų turto pardavimą.

„Tai išjudintų ir nekilnojamojo turto rinką. Bankai, žinodami, kad už išduotą paskolą jie galės atgauti tik turtą, kuriam išdavė paskolą, bus suinteresuoti kuo greičiau parduoti turtą už kainą, kuri mokama rinkoje. Šiandien gi mes stebime situaciją, kai turtas pardavinėjamas ilgai ir nemažą jo dalį „suvalgo" skolų išieškojimo mokesčiai, delspinigiai, baudos", - teigė D.Verbyla. 


Šiame straipsnyje: asmens bankroto įstatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių